Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 322 JAB
Datum: 14 december 2006

Provincie en Wetterskip zoeken agrariërs voor ervaringsprojecten met hogere zomerpeilen

Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân moeten de komende jaren een besluit nemen over de hoogte van het waterpeil in de zomer in het veenweidegebied. Een besluit vóór hoog zomerpeil wordt alleen genomen als met proeven is aangetoond is dat de melkveehouderij in het gebied daarmee goed uit de voeten kan en dat het een meerwaarde heeft voor andere belangen.

Gedeputeerde Piet Bijman legt uit: "De vraag of de landbouw met hogere peilen wel of niet uit de voeten kan, beantwoorden we bij voorkeur op basis van gegevens uit de praktijk. Daarvoor willen we de komende jaren, in het verlengde van de experimenten in 2002 - 2004, meer praktijkproeven met hoog zomerpeil gaan uitvoeren. Daar is de medewerking van de landbouwsector voor nodig. Komt die er niet, dan zullen provincie en waterschap het moeten doen met de gegevens die er nu liggen, waaronder de uitkomsten van eerdere proeven. Het meedoen aan de praktijkproeven is eigenlijk geen kwestie van enkele individuele boeren, maar de hele landbouw in het veenweidegebied zou zich hiervoor in moeten zetten."

Deze boodschap brachten provincie en waterschap gezamenlijk naar voren in een bijeenkomst op 13 december jl. met landbouwbestuurders uit het veenweidegebied. Er is uitgelegd dat er vooral gezocht wordt naar melkveehouders die met hun gehele bedrijf aan de proeven mee willen doen. Bij voorkeur zelfs samen met buren, zodat er meer zicht komt op de mogelijkheden om hoog zomerpeil op grotere schaal in te voeren. De voorkeur gaat uit naar bedrijven in gebieden met veenmosveen en veengronden die niet met klei zijn afgedekt. Op deze gronden brengt hoog zomerpeil de grootste risico's met zich mee. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de proeven twee tot vier jaar in beslag gaan nemen.

Procedure
Het waterschap gaat de praktijkproeven trekken. Een vertegenwoordiger maakte tijdens de bijeenkomst op 13 december duidelijk dat zij in overleg met de deelnemers de opzet van de proeven in wil vullen. De proeven zullen bij voldoende aanmeldingen voorjaar 2007 van start gaan. Provincie en waterschap plaatsten op zaterdag 23 december een advertentie in de regionale kranten waarin agrariërs opgeroepen worden om contact op te nemen.

Achtergrond en vooruitblik
De huidige lage peilen in het Friese veenweidegebied zijn goed voor de landbouw, maar benadelen andere belangen. Zo krijgen burgers te maken met schade aan huizen die op hout zijn gefundeerd en neemt de verdroging van natuurgebieden steeds verder toe. Provincie en waterschap zoeken daarom naar een vorm van peilbeheer die enerzijds de positie van de landbouw veiligstelt en anderzijds de bodemdaling vertraagt. Wanneer de resultaten van de praktijkproeven bekend zijn, buigen provincie en waterschap zich opnieuw over het peilbeleid van het veenweidegebied. In de loop van 2008 wordt bekeken of er voldoende aanvullende informatie beschikbaar is om Provinciale Staten te vragen de koers aan te geven voor het peilbeleid voor het veenweidegebied. Dit Statenbesluit wordt meegenomen in de voorbereiding van het derde Waterhuishoudingplan van de provincie en het Waterbeheersplan van het waterschap.


---- --