Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|8 december    |
|2006          |
|Nummer        |
|289           |

Lezing op 14 december:


Innovatie goeroe Henry Chesbrough houdt eerste innovatielezing


De Amerikaanse professor en innovatie-goeroe Henry Chesbrough geeft op 14 december een lezing over "Open Innovation" op de TiasNimbas Business School in Tilburg. Chesbrough wordt geprezen om zijn visie over 'open innovatie'.
Het innovatiebeleid van veel (inter)nationale bedrijven en overheden zijn hierop gebaseerd, ook in Brabant, zoals o.a. Philips. Deze lezing is de eerste van vier, die de provincie Noord-Brabant en TiasNimbas Business School organiseren in de 'Innovation Challenges Cyclus'.

Chesbrough steunt het initiatief: "samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven en vooraanstaande onderwijsinstellingen is een voorwaarde voor het slagen van 'open innovation'. Ik kijk ernaar uit deze thematiek verder te verkennen met de deelnemers in het programma", aldus Chesbrough.
Aan de hand van voorbeelden schetst hij trends die duidelijk maken hoe ondernemingen open innovatie kunnen benutten. Open innovatie is het nieuwe paradigma voor bedrijven voor het ontwikkelen en op de markt brengen van innovaties: van kennis naar kunde naar kassa. Zo zal hij o.a. ingaan op de link tussen open innovatie concepten en succesvolle bedrijfsmodellen.
Dr. Rick Harwig, CTO Royal Philips Electronics, gaat daarna in op de toepassing van het Open Innovatie Concept bij Philips.

Investeren
Met (financiële) steun van provincie Noord-Brabant worden 'open innovatie'-systemen steeds meer zichtbaar. De meest bekende is de High Tech Campus Eindhoven, maar ook BioConnection in Oss. De provincie steunt in 2006 een groot aantal projecten en programma's gericht op samenwerking en kennisuitwisseling tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden voor een bedrag van zo'n E 6 miljoen.
Gedeputeerde Onno Hoes (VVD): "Juist het MKB heeft profijt van dit concept: doordat grote ondernemingen kennis en ruimte ter beschikking stellen voor kleinere ondernemers, verstevig je de economische structuur. Startende ondernemingen kunnen daardoor een slag maken. Dat is de investering waard".

Open Innovation Cyclus
Onder het thema "Innovation, how to make it work!" spreken in 2007 een aantal vooraanstaande hoogleraren over verschillende cruciale facetten van innovatie en hoe deze toe te passen in Brabant. In navolging van prof. Chesbrough volgen in 2007 achtereenvolgens prof. Rudy Moenaert (13 maart), prof. Marc Vermeulen (5 juni) en prof. Ard-Pieter de Man (25 september). Zij spreken over respectievelijk Business Development, Sociale Innovatie en Ketens en Netwerken.

Prof. Henry Chesbrough is Executive Director van het Center for Open Innovation aan de Haas School of Business van de University of California, Berkeley en is tevens professor in het Management of Technology Program. Zijn boek "Open Innovation: the New Imperative for Creating and Profiting from Technology" werd in 2003 uitgeroepen tot het beste boek over innovatie.

Einde persbericht