Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 11 december 2006

Brug tussen wetenschap en publiek

Hoe sla je de brug tussen (levens-)wetenschappen en samenleving? Op welke wijze kunnen wetenschappers het beste verantwoording afleggen aan de maatschappij en hoe bereik je een groot publiek? Deze vragen komen aan bod tijdens het symposiumdebat op 14 december ter ere van het afscheid van voorzitter Dick van Bekkum van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM).

De inleiding van het symposium wordt verzorgd door de nieuwe voorzitter van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij: Egbert Schroten, emeritus hoogleraar Christelijke Ethiek. André Knottnerus, voorzitter van de Gezondheidsraad en hoogleraar Huisartsgeneeskunde, geeft zijn visie op de verantwoordelijkheid die wetenschappers hebben met betrekking tot publiekscommunicatie en de rol die BWM hierin vervult.

Emeritus hoogleraar Microbiologie Ad Stouthamer zet uiteen hoe wetenschappers in de praktijk de brug slaan naar het publiek door mee te werken aan cahiers. Ook vertelt hij over de moeilijkheden die hierbij ontstaan. Hans Galjaard, emeritus hoogleraar Humane Genetica, vertelt over de roemruchte geschiedenis van BWM. Daarna gaat hij dieper in op problemen bij publieksvoorlichting en snijdt hij het onderwerp van de desinteresse van de overheid in publiekscommunicatie aan.

Het debat dat hierop volgt wordt geleid door Heleen Dupuis, emeritus hoogleraar Medische Ethiek en lid Eerste Kamer der Staten-Generaal. Mevrouw Dupuis is tevens dagvoorzitter.

Onder de genodigden zijn vooraanstaande wetenschappers, wetenschapsjournalisten en politici aanwezig.

Het symposium heeft plaats op donderdag 14 december in de Rolzaal, Binnenhof 11 te Den Haag van 14.00 tot 17.00 uur. Pers is na aanmelding van harte welkom.


---
Noot voor de redactie,