LogicaCMG



Persbericht

Salarisberekeningen LogicaCMG wijzen uit: netto lonen stijgen weer in 2007

Levensloopregeling blijft impopulair

Amstelveen, 14 december 2006

De netto lonen zullen per 1 januari 2007 bij een gelijkblijvend bruto salaris voor het eerst sinds 2004 stijgen. Dit blijkt uit berekeningen van LogicaCMG. De berekeningen zijn gebaseerd op de veranderingen in loonheffing, sociale lasten en pensioen- en ziektekostenpremies. Ze geven een goed beeld van hoe het loonstrookje er in 2007 uitziet. LogicaCMG berekent de salarissen van meer dan 1,3 miljoen werknemers in Nederland.

Belangrijkste conclusies uit de berekeningen:

* Alle netto lonen stijgen in 2007

* Nominale premies Zorgverzekering dalen én stijgen
* Werknemers in het Grootmetaal er het meest op vooruit
* Forse daling WW-premie

* Gelijkblijvende en licht dalende pensioenpremies

De berekeningen van LogicaCMG laten het volgende beeld zien voor werknemers geboren in 1950 en daarna:

Algemeen
De berekeningen geven netto stijgingen aan van 18,23 euro bij een bruto salaris van 2.000 euro, tot een maximaal bedrag van 33,46 euro bij een maandsalaris van 4.500 euro.

Werknemers met een bruto salaris tot 3.500 euro gaan er het meest op vooruit: tussen de 18,23 euro en 31,23 euro netto per maand. Deze stijging varieert van 1,28 tot 1,71 procent ten opzichte van 2006.

Het netto minimumloon stijgt fors in 2007: 3,00 procent. Het bruto minimumloon voor werknemers van 23 jaar en ouder wordt namelijk met 28,20 euro verhoogd tot 1.300,80 euro.

De stijging van de netto lonen wordt vooral veroorzaakt door de daling van de WW-premie, verlaging Loonbelasting, verhoging Arbeidskorting en lagere pensioenpremies. In de berekeningen van LogicaCMG is al rekening gehouden met de zorgtoeslag die werknemers met lagere inkomens ontvangen. In 2007 zal de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgen met 29 euro tot een bedrag van 432 euro op jaarbasis.

De nominale premies van de Zorgverzekering zorgen voor een eventueel negatief effect. Het is echter alle verzekerden toegestaan tot 1 januari 2007 hun huidige polis op te zeggen. Vóór 1 februari 2007 moet een nieuw contract afgesloten zijn bij een nieuwe Zorgverzekeraar. Elke werknemer is vrij extra aanvullende verzekeringen af te sluiten naast de verplichte basisverzekering.

Klik hier voor volledige tabel en grafiek loonontwikkeling Algemeen.

Rekening houdend met de effecten van de pensioen- en zorgverzekeringspremies per sector zijn de wijzigingen als volgt:

Zorgsector (ziekenhuizen)
De berekeningen voor werknemers in de Zorgsector zijn nog niet beschikbaar vanwege het ontbreken van de pensioenpremies. Wij verwachten deze berekeningen in de loop van 14 december te kunnen geven.

Metaal (Klein- en Grootmetaal)
De netto lonen van werknemers in het Kleinmetaal stijgen, afhankelijk van het bruto salaris, tussen de 1,08 en 1,99 procent.

Klik hier voor volledige tabel en grafiek loonontwikkeling Kleinmetaal.

Werknemers in het Grootmetaal gaan er tussen de 1,47 en 3,19 procent op vooruit. De meerderheid van de werknemers binnen deze sector gaat er minimaal 2,50 procent op vooruit. De oorzaak hiervan is dat een specifiek onderdeel van de pensioenpremie vanaf 2007 volledig door de werkgever wordt betaald.

Klik hier voor volledige tabel en grafiek loonontwikkeling Grootmetaal.

Overheid (sector Gemeenten)
Gemeenteambtenaren met een salaris tot 2.000 euro bruto zullen er minimaal 2,32 procent op vooruitgaan. Ambtenaren met een salaris hoger dan 2.250 euro kunnen stijgingen van het netto loon tegemoet zien van 27,04 euro tot 40,23 euro, stijgingen variërend van 0,98 tot 1,91 procent.

Klik hier voor volledige tabel en grafiek loonontwikkeling Overheid. Klik hier voor volledige tabel en grafiek loonontwikkeling voor alle sectoren.

Wijzigingen 2007
In 2007 zullen er nauwelijks wijzigingen zijn op de loonstrook. De Levensloopregeling, waarbij werknemers kunnen kiezen een deel van hun bruto loon in te leggen voor het opnemen van vrije tijd in de toekomst, is nog steeds niet populair. Op dit moment telt de Levensloopregeling ongeveer 350.000 deelnemers. Deze regeling is vooral interessant voor werknemers die daarvoor een bijdrage krijgen van hun werkgever.

Werknemers die in 2006 een vergoeding voor Kinderopvang ontvingen van de werkgever krijgen deze vergoeding vanaf 2007 uitbetaald via de Belastingdienst. Werknemers die voorheen geen vergoeding kregen van de werkgever krijgen deze nu wel via de Belastingdienst.

Het percentage van de eerste loonbelastingschijf daalt met 0,50 procent naar 33,65 procent. Het percentage van de tweede schijf daalt licht, met 0,05 procent naar 41,40 procent. De derde schijf (42 procent) en vierde schijf (52 procent) blijven ongewijzigd.

De WW-premie voor werknemers daalt fors met 1,35 procent naar 3,85 procent. Het maximum spaarloonbedrag blijft 613 euro op jaarbasis.

Naast deze wijzigingen voor individuele werknemers geldt vanaf 1 januari 2007 voor de werkgever als belangrijkste wijziging een opslag op het premiepercentage voor de sectorfondsen van 0,28 procent. Bij de Overheid wordt de UFO premie verhoogd met een zelfde percentage. Dit is een aanzienlijke lastenverzwaring voor die werkgevers die momenteel geen bijdrage geven voor Kinderopvang. De invoering van de wet "Paarse Krokodil" zorgt daarentegen voor administratieve lastenverlichting.