Gemeente Tilburg

Datum
134 december 2006

Cellencomplex onvoldoende brandveilig Gemeente sluit deel gevangenis vanwege brandveiligheidCellencomplex onvoldoende brandveilig

Gemeente stelt deel cCellencomplex Gemeente stelt gedeelte Penitentiaire Inrichting Tilburg buiten gebruik

Het college heeft gisteren besloten de gebruiksvergunning van de Penitentiaire Inrichting Tilburg aan de Ringbaan Zuid gedeeltelijk in te trekken. Dat betekent dat bepaalde cellengebouwen niet meer gebruikt mogen worden in verband met de brandveiligheid. Het college heeft de inrichting tevens een dwangsom opgelegd om haar te dwingen het gebruik van een aantal deze cellengebouwen te beëindigen.

Het gebruik van drie cellengebouwen moet per 1 januari 2007 voorlopig worden gestaakt. Deze gebouwen vertonen ernstige gebreken met betrekking tot de brandveiligheid. Deze gebreken kunnen niet op korte termijn worden opgelost. Vier andere cellengebouwen moeten voor 31 januari 2007 respectievelijk 28 februari 2007 bouwkundig in orde worden gebracht. Zoniet dan moet het gebruik van deze gebouwen ook worden beëindigd. Telkens wanneer de gemeente constateert dat hieraan niet niet aan de last is voldaan, moet de inrichting een dwangsom betalen. Deze kan oplopen tot honderdduizenden euroŽs.

Gebreken
Tot oktober 1995 had de penitentiaire inrichting een gebruiksvergunning. Kort na de Schipholbrand onderzocht de gemeente vorig jaar de penitentiaire inrichting op brandveiligheid. Daarbij zijn nadrukkelijk de ervaringen van de Schipholbrand meegenomen. Hierop zijn in overleg direct enkele maatregelen getroffen en heeft er een uitgebreid onderzoek plaatsgevonden door een extern adviesbureau. Uit dit onderzoek bleek dat er een aantal ernstige bouwkundige tekortkomingen waren. Met name de brandscheidingen tussen de cellen onderling en tussen de cellen en de vluchtwegen deugen niet. Hierdoor is de tijd om bij een eventuele brand veilig te kunnen vluchten beperkt. De Rijksgebouwendienst beloofde deze gebreken voor het eind van dit jaar te verhelpen. In de tussentijd verzocht de gemeente de inrichting extra organisatorische maatregelen te treffen om de brandveiligheid te waarborgen. De Rijksgebouwendienst heeft de bouwkundige aanpassingen, zonder overleg, uitgesteld echter opgeschort. De gemeente accepteert Het college accepteert dit niet en heeft daarom deze drastische maatregelen genomen. Na indringend overleg met vertegenwoordigers van de rijksoverheid is het college tot deze conclusie gekomen.

Maatregelen passen binnen beleid
De handhaving van de brandveiligheidregels heeft sinds 2003 bij het college een hoge prioriteit. Alle inrichtingen zijn hiervoor in een controleprogramma opgenomen. Indien er ernstige gebreken zijn, dan moeten deze zo snel mogelijk worden verholpen. Dit is zeker het geval bij de penitentiaire inrichting, omdat het hier gaat om honderden personen die bij een eventuele calamiteit niet zelfstandig kunnen vluchten.

Voor de pers:
Thomas Heesters, woordvoerder burgemeester Vreeman, 013 - 542 99 52.


---- --