Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 14 december 2006

Nieuwe waterpartijen groot succes voor vogels

De voorbije jaren heeft het Agentschap voor Natuur en Bos in Limburg nieuwe waterplassen aangelegd in twee weidegebieden. In Helchteren gebeurde dat simpelweg door een dam te leggen op een afwateringssloot. In het domein Herckenrode in Hasselt werd een grachtje omgelegd naar een laaggelegen weide in de Demervallei en daarop werden een aantal stuwtjes geplaatst.

Beide ingrepen resulteerden in een explosieve toename van bijzondere broedvogels en doortrekkende vogels, die typisch zijn voor dit soort waterpartijen. Tussen de kolonie kokmeeuwen op het Zwart Water in Helchteren kwamen drie koppels geoorde fuut en een koppel zwartkopmeeuw er broeden. Beide soorten vinden we slechts op een handvol plaatsen in Limburg terug. Daarnaast was er op beide plaatsen een broedgeval van de in Vlaanderen bedreigde zomertaling en zaten er op het Zwart Water acht koppels van de dodaars, het kleine broertje van de fuut.

Beide locaties konden tevens rekenen op een groot aantal steltlopers en eendachtigen, die de ondiepe plassen gebruiken als rustplaats en om aan te sterken tijdens hun lange trektochten naar de overwinterings- of broedgebieden. In totaal werden maar liefst zeventien soorten steltlopers en twaalf soorten eendachtigen waargenomen met als uitschieters onder andere twee rosse grutto's, een wilde zwaan en een groep van vijftien kleine strandlopers, een Limburgs record... Daarnaast pleisterden er ook bijzonder grote groepen van meer dan vijftig exemplaren van de grutto en een kleine negentig exemplaren van de - in Vlaanderen met uitsterven bedreigde - watersnip.

De grote aantallen steltlopers, meeuwen en eenden vormden een gedekte tafel voor tal van roofvogels. Soorten als havik en slechtvalk zorgden regelmatig voor de nodige opschudding net als de bruine kiekendief. Eenmaal werd de uiterst zeldzame grauwe kiekendief waargenomen.

Al dat moois was te observeren vanuit een kijkhut die aan de rand van het gebied gebouwd werd. Die hut zorgt er enerzijds voor dat de schuwe steltlopers niet continu verstoord worden en anderzijds geeft ze aan natuurliefhebbers de kans om de beestjes van zeer dichtbij te observeren.

Vroeger kwamen in heel Limburg plassen voor op laaggelegen drassige plekken in weilanden. Om de gronden te kunnen cultiveren werden op de meeste plaatsen afwateringsgrachten gegraven. Dat resulteerde in een sterke afname van typische broedvogels, zoals de grutto en de watersnip, en een gebrek aan rustplaatsen voor de vele steltlopers die ieder jaar over onze provincie trekken. Gezien het grote succes van de recente ingrepen plant het Agentschap voor Natuur en Bos op meerdere plaatsen in Limburg dergelijke ingrepen om zo onze natuur een duwtje in de rug te geven en mee te werken aan de bescherming van soorten die zonder maatregelen hier voorgoed dreigen te verdwijnen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Geert Beckers, Agentschap voor Natuur en Bos, Koningin Astridlaan 50 bus 5, 3500 Hasselt Tel.: 011 74 24 61
Gsm: 0478 56 21 87
E-mail: geert.beckers@lne.vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166072409384&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht