Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 14 december 2006

Prins Friso nieuwe vice-voorzitter Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Prins Friso van Oranje-Nassau wordt de nieuwe vice-voorzitter van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM). Dat wordt vandaag bekend gemaakt bij het afscheid van voorzitter Dick van Bekkum. BWM heeft tot doel om in brede kring inzicht te bevorderen in ontwikkelingen op het terrein van de biowetenschappen. BWM is sinds 2002 ondergebracht bij de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De prins volgt Egbert Schroten, emeritus hoogleraar Christelijke Ethiek, op als vice-voorzitter. Egbert Schroten zelf neemt vanaf vandaag de voorzittershamer over van Dick van Bekkum, emeritus hoogleraar Transplantatiebiologie en Radiotechnologie.

Prins Friso van Oranje-Nassau (1968) studeerde Mechanical Engineering aan de University of California te Berkeley, VS. Aansluitend behaalde hij een ingenieursdiploma in de lucht- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit van Delft. Hij studeerde ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en heeft een MBA van INSEAD. Prins Friso is momenteel Directeur van de divisie ruimtevaart bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) in Delft.

De Stichting BWM is in 1969 opgericht op initiatief van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prins Claus als reactie op de spectaculaire ontwikkelingen in de moleculaire biologie, de genetica en de transplantatiebiologie. De oprichters van de Stichting voorzagen ingrijpende maatschappelijke gevolgen van die kennisexplosie en vonden het van groot belang dat ook anderen daarover in een vroeg stadium werden geïnformeerd. De Stichting heeft zich daarom ten doel gesteld een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie over ontwikkelingen in de biowetenschappen door tijdig toegankelijke informatie beschikbaar te stellen aan een breed publiek. Prins Claus was ere-voorzitter.

De Stichting Biowetenschappen en Maatschappij is ondergebracht bij NWO en valt onder het gebied Aard- en Levenswetenschappen (ALW) en de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw).


---
Noot voor de redactie,