Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Na veel gedoe eindelijk duidelijkheid: geen uitzettingen 'oudewetters' tijdens de formatie

14-12-2006 * Er is eindelijk duidelijkheid: een Kamermeerderheid heeft aangegeven de uitzettingen van mensen die onder de oude vreemdelingenwet vallen (2001) op te willen schorten en het kabinet heeft dit nu geaccepteerd.

Het gaat om de mensen die onder oude vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd, onder het Project Terugkeer vallen en op humanitaire gronden (in het bijzonder als het gaat om gezinnen met kinderen) niet kunnen worden uitgezet. We hebben het dus niet over een generaal pardon, maar over het opschorten van maatregelen zoals gedwongen uitzetting en gedwongen op straat zetten van de mensen die tot bovengenoemde groep behoren. We mogen blij zijn voor de groep mensen die in ieder geval tot en met de formatie duidelijkheid hebben.

Minister Verdonk is van haar portefeuille (Vreemdelingenzaken) gehaald, CDA-minister Hirsch Ballin neemt die taak van haar over. Er was een motie van afkeuring voor nodig. Waarom de VVD-bewindsvrouw niet de eer niet aan zichzelf houdt, is aan haar zelf. De SP zal dit punt niet verder op de spits drijven, daar schieten we weinig mee op. Feit is dat het beleid is gewijzigd en de uitzettingen worden opgeschort en dat is voor ons reden om deze uitkomst te aanvaarden. Het ging de SP tenslotte van begin tot einde om de mensen, niet om de politiek.