Dienstenbond CNV

Duidelijkheid fusie Bank Bercoop

14-12-2006

Op 13 december jl. hebben de vakbonden overleg gehad met Friesland Bank. Namens Bank Bercoop was Wilma Meijerhof daarbij aanwezig. We hebben overleg gehad omtrent de operatie Koepel die ook voor jullie van belang is. Vervolgens hebben we een hele discussie gehad over de wens omtrent extra Sociaal Plan afspraken.

Wet overgang onderneming
Zoals al in onze vorige info vermeld gaat het hier inderdaad om de overgang van een onderneming. In die zin heeft Friesland Bank gezegd dat ze op basis van wetgeving een jaar lang geen medewerkers van Bercoop kunnen ontslaan vanwege de overname. Wel kunnen er door het invullen van vacatures en het eventueel overhevelen van werkzaamheden mensen worden benoemd dan wel worden verplaatst gedurende dit jaar.

Operatie Koepel
Operatie Koepel is een project dat de inrichting en de procesvoering van het hoofdkantoor van Friesland Bank onder de loep gaat nemen. Duidelijk is dat Friesland Bank tot 31 januari een inventarisatie gaat houden van al de functies op hun hoofdkantoor. Dan moet je denken aan zaken zoals het per afdeling vaststellen van hoeveel mensen daar werken, wat ze exact doen en met name welke processen er worden doorlopen. Als dat klaar is vergelijken ze de afdelingen met een benchmark. Nu werken er bijvoorbeeld 15,1 fte op de afdeling HRM van Friesland Bank. Kijkend naar gelijksoortige organisaties met 1000 medewerkers varieert de benchmark van een dergelijke afdeling tussen de 13-18 fte. In die zin is deze afdeling dus in lijn met hetgeen je mag verwachten. Op 31 januari moet dit proces doorlopen zijn voor Friesland Bank, dus exclusief Bank Bercoop, waarna de stuurgroep een advies gaat voorbereiden voor de Raad van Bestuur Friesland Bank. Die nemen een besluit dat zij in een advies aan de OR moeten voorleggen. Het is de bedoeling dat vanaf 1 februari een soortgelijk onderzoek ook plaatsvindt binnen de Bercoop groep. Al deze gegevens worden vervolgens meegenomen in de vaststelling van de nieuwe doelorganisatie voor het hoofdkantoor. Op deze manier worden de Bank Bercoop medewerkers meegenomen in de operatie Koepel. Op deze manier tracht Friesland Bank de Bercoop medewerkers op dezelfde wijze te behandelen als hun eigen medewerkers.

Duidelijkheid regiokantoor op 19 december as.
Er bestaat een blauwdruk van hoe een regiokantoor er volgens Friesland Bank uit moet zien. Deze blauwdruk hebben ze al tijdens de operatie Overstag uitgerold over hun eigen kantoren netwerk. Wij hebben begrepen dat op 19 december as. aan alle Bercoop medewerkers uitleg zal worden gegeven welke afdelingen en functies er blijven bestaan binnen het "nieuwe" regiokantoor en wat dus als staf- en ondersteunende afdelingen wordt gezien.

Aanvullende Sociaal Plan afspraken
Het feit is dat u per 1 januari 2007 in dienst treedt van Friesland Bank en vanaf die datum dan ook onder het Sociaal Plan Friesland Bank valt. Echter, als CNV Dienstenbond hebben we jullie werkgever gewezen op het feit dat er bij de medewerkers van Bank Bercoop grote behoefte bestaat aan aanvullende afspraken. Bijvoorbeeld aangaande eventuele extra reiskosten. Zowel Bank Bercoop als Friesland Bank hebben aangegeven dit te begrijpen maar geen kans te zien om aanvullende afspraken te maken omdat dit discriminerend is voor de Friesland Bank medewerker. Het is niet fair dat als iemand van Bank Bercoop naar Leeuwarden wordt geplaatst wel extra reiskosten ontvangt maar degene die van Leeuwarden naar Bercoop wordt geplaatst niet. Zelfs indien dit alsnog visa versa zou worden toegezegd heeft Friesland Bank een probleem met de eigen medewerkers. Immers, er vinden ook door hun eigen reorganisatie van het kantoren netwerk verplaatsingen plaats tussen kantoren in heel Friesland en ook deze medewerkers ontvangen geen extra reiskosten. We hebben daarover een hele discussie gevoerd omdat medewerkers Bercoop het gevoel kunnen krijgen iets te moeten accepteren waarover ze totaal niets over te zeggen hebben gehad. Uiteraard willen we iedereen, zowel bij Friesland Bank als bij Bank Bercoop, gelijk behandelen. Wij hebben aangegeven dat we onder de Bercoop medewerkers gaan inventariseren of er objectieve verschillen zijn tussen beide populaties op basis waarvan ook de medewerkers van Friesland Bank kunnen begrijpen dat er op dat punt specifieke afspraken nodig zijn voor de Bercoop medewerkers.

Uiteraard is het zo dat als medewerkers door verplaatsing geconfronteerd worden met onredelijke gevolgen er altijd op individueel niveau een beroep op de hardheidsclausule kan worden gedaan. Het feit blijft dat jullie werkgever uit de vergelijking van de arbeidsvoorwaarden constateert dat er geen afwijkende verschillen optreden. De CAO is dezelfde en ook de secundaire en overige voorwaarden zijn (nagenoeg) gelijk. We weten niet of jullie die mening zijn toegedaan vandaar dat we een ledenvergadering houden op:

Dinsdag 9 januari a.s. om 17.30 uur in het bedrijfsrestaurant in Bank Bercoop te Olderberkoop.

Voor broodjes wordt gezorgd dus geef even aan of u wel of niet kunt komen. Ook uw collegas van de FNV zijn daarbij aanwezig.

Tenslotte:
Graag hopen we je te mogen begroeten op de ledenvergadering. Echter, het is ook belangrijk om elkaar te blijven informeren. Heeft u dan ook vragen of opmerkingen bel dan gerust met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga tel: 0512-583 440 of per e-mail
g.seffinga@cnvdibo.nl