Radio Nederland Wereldomroep

Let op: EMBARGO tot donderdag 14 december, 20.00 uur

'Opvolgers' van Rembrandt wonen in Ghana en Spanje

HILVERSUM - Radio Nederland Wereldomroep heeft vanavond in Amsterdam de prijzen van de internationale wedstrijd 'Inspired by Rembrandt' uitgereikt. De winnaars zijn Reginaldo Gonçalves uit Ghana en Alberto Iglesias Lorenzo uit Spanje. Zij mogen zich dé 'opvolgers' van Rembrandt van Rijn noemen. Daarnaast winnen vier getalenteerde kinderen de prijzen van de nationale kids-competitie, georganiseerd i.s.m. de kinderzender Z@pp. De bekroonde kunstwerken zijn vanaf vandaag te bezichtigen in een speciale tentoonstelling in het Amsterdamse Stadhuis. De tentoonstelling is vanavond geopend door Bart Chabot.

Reginaldo Gonçalves heeft de prijs van de vakjury gewonnen en Alberto Iglesias Lorenzo de publieksprijs. Beiden worden beloond met een speciale workshop van enkele maanden aan de gerenommeerde Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. De kinderen krijgen een schilderworkshop van Radio 538 DJ en kunstschilder Ruud de Wild. De winnaars zijn: Wouter van der Laan (13) uit Almere, Britt van Putten (10) uit Roosendaal, Berber Reykers (11) uit Heeg en Eline Schipperen (12) uit Oosterhout.

Juryvoorzitter Ad 's Gravesande (voorzitter Omroep voor Kunst en Cultuur) zegt over de juryprijswinnaar Reginaldo Gonçalves: 'Zijn manier van fotograferen doet je door de wijze van ensceneren en belichten direct aan Rembrandt denken, terwijl er geen sprake is van imiteren en kopiëren. Het werk heeft een volstrekt eigen karakter en toont een innemende sfeer.'

Tentoonstelling
Na de prijsuitreiking heeft schrijver en kunstliefhebber Bart Chabot de speciale tentoonstelling geopend van de mooiste 38 werken die de wedstrijd heeft opgeleverd. Deze schilderijen en foto's worden tot 1 februari 2007 tentoongesteld aan de 'Blauwe Wand' in de openbare ruimte van het Amsterdamse Stadhuis. De expositie is gratis te bezichtigen.

Inspired by Rembrandt
Wie is dé Rembrandt van Rijn van deze tijd? Die vraag stond centraal bij de internationale wedstrijd 'Inspired by Rembrandt' van de Wereldomroep. Beeldende kunstenaars overal ter wereld hebben zich voor de wedstrijd ingeschreven. Eind oktober nomineerde de vakjury achttien kunstenaars uit o.a. Colombia, Peru, Indonesië, Verenigde Staten en Nederland én twaalf Nederlandse kinderen. Daarna was het publiek aan zet om de winnaars te bepalen. Meer informatie staat op www.rembrandt.rnw.nl en www.rembrandtkids.rnw.nl.