Peil.nl

Vandaag is een onderzoek gedaan onder meer dan 1500 Nederlanders naar hun reactie op de beslissing van het kabinet m.b.t. het tijdelijk stoppen met uitzetten van een bepaald deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Weinig steun voor kabinetsbeslissing

Kiezers trekken naar de vleugels

De ontwikkelingen in Den Haag van de afgelopen week, inclusief gisteren, hebben ingrijpende gevolgen binnen het electoraat. Het grote verschil in oordeel tussen kiezers aan de linker- en rechterkant van het politieke spectrum zorgt ervoor dat door zowel de ontwikkelingen binnen de kabinetsformatie als rondom het uitzetten van de asielzoekers, de positie van de PvdA en het CDA electoraal ernstig aan het verzwakken is. Dat is een voorbode voor de richting van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Daarbij lopen CDA+PvdA het gevaar samen zoveel te verliezen dat een regering waarin VVD of SP niet in opgenomen wordt niet op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen.

Ongeveer een derde van de Nederlanders staat achter de oplossing van het kabinet van gisteravond. 59% staat er niet achter. Onder kiezers van CDA en PvdA zijn nog de meeste voorstanders. Naar mate men meer aan de rechter- of de linkerkant zit van het politieke spectrum neemt het aandeel voorstanders af zoals de onderstaande tabel laat zien.

Staat u achter de oplossing die nu gevonden is?
Stemgedrag Tweede Kamer 2006
verticaal gepercenteerd 
naar                    Allen PvdV VVD CDA CU PvdA SP GrLnks Overig
.                    Ja   34%   8% 28% 49% 53% 44% 30% 24%   37%
.                   Nee   59%  83% 62% 47% 40% 49% 58% 60%   53%
.             Weet niet    7%  10% 10%  4%  7%  7% 12% 16%   10%
.              Totaal    100% 
63% vindt dat Minister Verdonk beter had kunnen aftreden dan een deel van haar portefeuille af te staan. VVD- en CDA-kiezers vinden dat in grote meerderheid niet (resp. 24% en 37% wel), maar kiezers aan de linkerkant voor meer dan 90%. Bij de aanhang van de Partij voor de Vrijheid is de verhouding 50-50.
31% is van mening dat de VVD-ministers beter allemaal hadden kunnen aftreden. Bij de VVDkiezers is dat 38%. Kiezers van de Partij voor de Vrijheid vinden dat voor 58%.
Als belangrijkste schuldige voor de ontstane situatie merkt 47% Rita Verdonk aan en 39% Wouter boos. Kiezers aan de linkerkant zeggen tussen de 80 en 90% dat Verdonk schuldig is. En kiezers aan de rechterkant tussen 70 en 80% Wouter Bos.

De peiling naar politiek voorkeur heeft de afgelopen dagen een grote verschuiving getoond. In feite zien we twee ontwikkelingen die bijna elkaars spiegelbeeld zijn. En die een voorbode zijn van datgene wat we gedurende de kabinetsformatie tot aan de Provinciale Statenverkiezingen vrijwel zeker zullen zien. Vanaf het moment dat de SP is afgehaakt bij de kabinetsformatie is de SP duidelijk in de peilingen gegroeid en de PvdA gedaald. Inmiddels is de SP circa 5 zetels groter dan de SP.