Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ondertekening van het bestuurlijk akkoord over de veiligheid op de Betuweroute en de HSL-Zuid

Toespraak | 15-12-2006 | Barendrecht | Minister Karla Peijs

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

* Tien dagen geleden heb ik tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer aangekondigd dat ik vandaag samen met u een bestuurlijk akkoord zou tekenen. En ik zal het u maar gewoon eerlijk vertellen: ik ben écht opgelucht dat we hier daadwerkelijk zijn. Want er heeft zich deze week nogal wat afgespeeld in Den Haag.
* Ik zou het vreselijk jammer hebben gevonden als ik deze bijeenkomst had moeten afzeggen. We bekrachtigen vandaag namelijk een aantal belangrijke afspraken op het gebied van veiligheid. En wie mij een beetje kent, weet dat veiligheid bij mij voor alles gaat.

* We hebben het dan bijvoorbeeld over bluswater. Over geluidsschermen. En over de spanning op de bovenleiding bij calamiteiten. Ik ben het volledig eens met de mensen die zeggen dat je dit soort zaken goed moet regelen voordat de eerste trein op de rails wordt gezet.

* Dankzij dit akkoord kan die trein niet alleen op de rails worden gezet, hij kan ook echt gaan rijden. Niets staat de opening van de Betuweroute nog in de weg.

* Wat betreft de HSL maken we vandaag ook afspraken over de veiligheid van de Thalys in de tunnels op het traject.
* U heeft misschien ook in de krant gelezen dat de Betuweroute niet veilig zou zijn. Ik deel die opvattingen niet. Ik denk juist dat zowel de Betuweroute als de HSL de veiligste spoorlijn van Nederland is. En ik ben écht blij dat u dat vandaag onderschrijft.

* Onze relatie kende een moeizame start. U herinnert zich vast nog wel de besluitvorming rond de sprinklers in 2003. Maar ik moet er bij zeggen dat het na die tijd veel beter is gegaan.
* Sinds vorig jaar heb ik regelmatig overlegd met de heer Van Belzen die namens u als coördinerend burgemeester optreedt. Het ging vaak over lastige onderwerpen. Maar ik merkte dat er ook aan zijn kant een duidelijke wil was om tot goede oplossingen te komen. Voor die constructieve houding wil ik hem vanaf deze plaats nadrukkelijk danken!

* Het akkoord dat wij vandaag ondertekenen, zie ik als een mooi resultaat van een prettige samenwerking. En ik spreek hierbij de hoop - maar ook wel een beetje te verwachting - uit dat wij deze lijn met elkaar voortzetten.