Ingezonden persbericht


persbericht

Uitreiking kersjesprijs 2006 (50.000 euro) in concertgebouw

Amsterdam, 7 december 2006. - De Kersjesprijs 2006, een bedrag van E 50.000 euro, wordt op vrijdag 15 december 2006 in het Concertgebouw uitgereikt aan het Ruysdael Kwartet. De violiste Rosa Arnold krijgt bij die gelegenheid de violisten-studiebeurs, bestaande uit een bedrag van E12.500. De directiebeurs wordt in 2006 niet toegekend.

Het Kersjesfonds werd in 1994 opgericht, als Kersjes van de Groenekan Fonds, door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote. Het fonds is een van de grootste particuliere cultuurstimuleringsfondsen in Nederland. Het fonds wil met name jong talent stimuleren door het jaarlijks toekennen van beurzen en prijzen en subsidieert ook nog tal van andere culturele initiatieven.

Het Ruysdael Kwartet, Jeroen den Herder (cello), Gijs Kramers (altviool), Jacobien Rozemond (viool) en Joris van Rijn (viool) viert in 2006/2007 zijn 10-jarig bestaan. Het strijkkwartet volgde lessen bij o.a. het Amadeus Quartet en het Hagen Quartet en studeerde twee jaar bij het Alban Berg Quartet in Keulen. Het won eerder het Nederlandse Charles Hennen Kamermuziekconcours en een aantal internationale prijzen en treedt overal in Europa en ver daarbuiten op. Het Ruysdael Kwartet speelt werk van zowel klassieke als hedendaagse componisten.

De violiste Rosa Arnold (1984) speelt sinds haar vijfde jaar viool, werd op haar dertiende jaar toegelaten tot de jonge talentenklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeert momenteel in Berlijn. Zij volgde masterclasses bij o.a. Herman Krebbers en Vera Beths en kreeg ook les van componist Vincent van Warmerdam (Orkater) en acteur Peter Blok. Zij is primarius van het Ragazze Kwartet, veerbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet

Anton Kersjes, naamgever van het fonds, was een van Nederlands meest prominente dirigenten. In 1953 werd hij chef-dirigent van het Kunstmaand Orkest, later het Amsterdams Philharmonisch Orkest dat toonaangevend was in de Nederlandse orkestwereld Het orkest ging in de jaren '80 op in het Nederlands Philharmonisch Orkest (Nedpho). Kersjes dirigeerde over de gehele wereld, stond voor vele wereldberoemde orkesten en gaf talloze tv-concerten. De prestigieuze prijs van het Kersjesfonds werd eerder gewonnen door o.a. het Osiris Trio, het Storioni Trio, Calefax, The Gents, het Matangi kwartet, het Rubens Kwartet en het Amstel Saxophone Quartet en, in 2005, het Zapp String Quartet. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Voor meer inlichtingen aan redacties: Dorien Letschert, tel. 020-6700488, 06 53584778 d.letschert@planet.nl

---- --