Nederlandse Vereniging van Journalisten

15 december deadline zilveren camera
15 december is de laatste kans om in te sturen voor de Zilveren Camera 2006. De website www.zilverencamera.nl staat 15 december nog open voor het invoeren van beeldmateriaal tot 17.00 uur en foto cd's moeten uiterlijk 15 december op de post.

Uitzondering voor foto's die gemaakt zijn na 15 december en voor 1 januari 2007. Die kunnen ingestuurd worden op cd en moeten 2 januari ingeleverd zijn bij voorzitter Hans Kouwenhoven, Molenwerfstraat 26, 2405 BX Alphen aan de Rijn.

`PENSIOEN MOET JE DOEN!', MOOI FOTOCADEAU
"Ik had nooit gedacht journalist te worden" zegt Ben Messchaert (57). Messchart is een van de vijfenzeventig pensionado's , die aan het woord komt in het fotoboek `Pensioen moet je doen!' De Haagse fotojournaliste Karen Vlieger fotografeerde mensen met beroepen als journalist, helikopterpiloot, acteur, notarisklerk, rechter, fietsenmaker en helpdeskmedewerkster. Zij laten zich zien in hun nieuwe omgeving en vertellen hoe het is gegaan en hoe het nu is.

Journalist Ben Messchart is ex-projectleid/adviseur automatisering en hij besloot `ondanks een niet zo aantrekkelijke pensioenregeling' en met 'twee studerende dochters' te stoppen bij Rijkswaterstaat. Hij kon na een proefopdracht aan de slag als0 verslagever/digitaal fotograaf. Inmiddels heeft Ben een paginagrote rubriek.

Teake Zijlstra (nu shantyzanger/gitarist) schrok toen hij de keus kreeg vervroegd te stoppen als journalist van de Leeuwarder Courant. Maar er "startte in mijn hoofd een proces" en in een flits dacht hij "Grijp die kans". Twee dagen met pensioen zei hij tegen zichzelf "Hier ben ik nou geknipt voor!" In het fotoboek komen ook bekende Nederlanders aan het woord zoals parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg, de prostituee Metje Blaak en de acteur Aart Straatjes.

"Bijna niets doen", is voor hem "een o zo moeilijke kunst". Alle geportretteerden hebben gemeen dat er geen sprake is van een diep gat of uitgeblust zitten achter de geraniums. Karen Vlieger is verrast dat Uitgeverij Appelmoes haar heeft gevraagd voor de fotografie. "Uitgever Margriet Fisser had in totaal acht fotojournalisten uitgenodigd voor nadere kennismaking.

Dat deed ze na een surfsessie op de website van de NVF. Defotojournalist.nl is voor opdrachtgevers blijkbaar een podium om na de eerste kennismaking op het web fotografen uit te nodigen voor een nadere kennismaking", constateert Karen. `Pensioen moet je doen!' is uitgegeven door Uitgeverij Appelmoes Den Haag en is te koop in de betere boekhandel voor Euro 17,95. Zie ook www.karenvlieger.com

(Foto Karen Vlieger - Voor Wim van Eekeres komt een jongensdroom uit)

`SCHRAAL' TENTOONSTELLING GEERT VAN KESTEREN OVER ARMOEDE IN NEDERLAND
Voor Document Nederland is fotojournalist Geert van Kesteren op zoek gegaan naar verborgen armoede in Nederland. Hij fotografeerden in wijken van grote steden en op het platte land, waar vooral boeren het hardst worden getroffen. Van Kesteren fotografeerde voedselbanken, tiener- en bijstandsmoeders, kanslozen op de arbeidsmarkt, WAO-ers; kortom mensen die veelal weinig opleiding hebben genoten, soms vele problemen hebben bij de sociale dienst en vaak in de schulden zitten.

Het resultaat is de tentoonstelling `Schraal' over mensen die letterlijk onder het minimum moeten leven en daardoor vaak sociaal buiten spel staan. `Schraal' wordt vergezeld van geluidsportretten waar verschillende betrokkenen aan het woord komen, zoals een sociaal werker, een AOW-er, een professor een medewerker van het NUON die het gas afsluit, de schuldsanering, et cetera.

De jaarlijkse fotografieopdracht `Document Nederland' is een initiatief van het NRC en het Rijksmusum. Het negende Document `Schraal' is nu te zien in Huis Marseille Amsterdam, Keizersgracht 401 en duurt tot en met 4 maart 2007.

Fotografieproject voor jongeren Parallel aan het thema voor het negende Document Nederland fotografeerde een groep jongeren tussen 13 en 16 jaar armoede zoals zij dat zien. Een selectie van hun foto's, verbeeld in zeven verhalen, wordt tegelijk met de tentoonstelling `Schraal' in Huis Marseille getoond.

De jongeren die aan het project meededen, zitten op het Vmbo, Gymnasium, Havo en de Vrije School. Onder begeleiding verdiepten zij zich zes weken, één avond in de week, in de fotografie en in het thema armoede. Het parallelproject van jongeren, dat met steun van het Sem Presserfonds is gerealiseerd, zal de komende jaren worden voortgezet.

Debat Rode Hoed 14 december
Op 14 december organiseert het Rijksmuseum samen met het NRC en Huis Marseille een debat over het thema `Verborgen armoede in Nederland' in de Amsterdamse Rode Hoed. Socioloog Herman Vuijsje geeft een lezing over het thema en het debat staat onder leiding van NRC-journaliste Tracy Metz. Aanvang 20.00 uur. De kassa is om 19.00 open, gereserveerde kaarten moeten uiterlijk 19.30 zijn opgehaald, Keizersgracht 102 Amsterdam; reserveren T 020 6385606.

(Foto Geert van Kesteren - jongen in bad)