Aedes

Centraal Fonds en WSW vragen gezamenlijk gegevens op

15 december 2006

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) gaan voor het verslagjaar 2006 gegevens gezamenlijk opvragen en delen. Op dit moment vragen zij afzonderlijk van elkaar informatie op voor de financiële beoordeling en het toetsen van de kredietwaardigheid. Deze gegevens blijken elkaar te overlappen. De nieuwe manier van werken vermindert de administratieve lasten voor de corporaties.

Begin maart 2007 ontvangen corporaties een cd-rom waarop de vragen van het CFV en het WSW zijn verwerkt. Vier maanden later, voor 1 juli 2007, moet het CFV de gegevens binnen hebben. Het invullen van de disc Financiële Toets (dFT) komt te vervallen. De corporaties ontvangen bij de cd-rom een verdere toelichting over de procedure en ondersteunende communicatie zoals de helpdesk, de websites van het CFV en het WSW en een nieuwsbrief.

Voor beide organisaties is deze samenwerking een begin. Het WSW en CFV voeren momenteel overleg met het ministerie van VROM om ook haar gegevensverzoek te integreren. Vanwege de vernieuwde beoordelingswijze van het CFV en het WSW, zal ook de manier van gegevens verzamelen veranderen. Vanaf 2008 zullen corporaties twee keer per jaar het verzoek krijgen om gegevens aan te leveren. Een keer voor verantwoordingsinformatie, de andere keer voor prognoses.

Deze gesplitste gegevensopvraag zal aansluiten bij de gegevensverwerking van de begrotings- en jaarverslaggevingcyclus van de corporaties zelf. Over de voortgang van de te wijzigen beoordelingsmethodiek van het CFV zijn de corporaties op de hoogte gebracht. Het WSW informeert de corporaties in het voorjaar van 2007 over de aanstaande wijzigingen.