Gemeente Deventer

Bergkerk exploiteren

VVV Deventer blijft Bergkerk exploiteren

Week 50, 15 december 2006

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met verdere exploitatie van de Bergkerk door de VVV. In september heeft de VVV een plan van aanpak opgesteld waarin wordt voorgesteld op basis van de resultaten in 2006 het beheer en de exploitatie voort te zetten. Met de instemming beoogt de gemeente Deventer een continuering van de culturele en toeristische functie van de Bergkerk.

De resultaten van het jaar 2006 zijn positief. Ongeveer 40.000 mensen hebben de kerk bezocht. Het gratis openstellen van de Bergkerk heeft tot veel positieve reacties van bezoekers geleid. Ook veel Deventenaren (her)ontdekken en bezoeken de kerk weer.

Nieuwe overeenkomst

Kern van de nieuwe overeenkomst is dat de VVV de Bergkerk beheert en exploiteert op basis van een combinatie van drie functies:
* cultuurtoeristisch object als onderdeel van de historische binnenstad

* cultuurpodium voor beeldende kunst, muziek en theater
* faciliteit voor bijzondere ontvangsten en relatiemarketing.

Hierbij wordt prioriteit gegeven aan de eerste twee functies

De Bergkerk is gratis toegankelijk voor bezoekers van dinsdag tot en met zondag van 11 uur tot 17 uur.

Afstemming

De VVV zal met de beheerders van de Lebuïnuskerk en de Broederenkerk overleggen over de programmering van activiteiten. Uitgangspunt hierbij is dat zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de bijzondere kwaliteiten van elk gebouw.

De VVV is verantwoordelijk voor een breed maatschappelijk draagvlak en zal zoveel mogelijk rekening houden met wensen en klachten van zowel gebruikers als omwonenden.

Geschiedenis

In 1967 heeft de Hervormde Gemeente de Bergkerk, een rijksmonument, in eigendom overgedragen aan de gemeente Deventer. Vanaf 1991 is de Bergkerk in gebruik geweest voor beeldende kunsttentoonstellingen, georganiseerd door Museum de Hannema de Stuers Fundatie. In 2003 besloot de gemeenteraad de subsidie voor deze tentoonstellingen met ingang van 1 januari 2006 te beëindigen.

De gemeente heeft vervolgens voor het jaar 2006 een overeenkomst gesloten met de VVV Deventer voor een exploitatie van de kerk, die uitgaat van activiteiten die passen bij het culturele en monumentale karakter van de kerk. Verder is afgesproken dat 2006 als test- en overgangsjaar zou fungeren, om voor 2007 en verder tot nadere afspraken te komen.

De Bergkerk bestaat dit jaar 800 jaar. Op de eerste maandag van november 1206 is de kerk officieel gewijd door de bisschop van Riga, met als patroonheilige St. Nikolaas. In het kader van dit 800-jarig bestaan organiseert het Evenementenbureau van de VVV tijdens het komende Dickens Festijn twee dagen een programma met concerten, orgelmuziek, theater en een tentoonstelling.

Publicatiedatum: 15-12-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 15 december 2006