Ingezonden persbericht


Persbericht

6 december 2006

Downsyndroom meer dan gewoon

Op zaterdag 16 december krijgt Trijntje de Wit-Gosker op de Hogeschool van Utrecht (Seminarium voor Orthopedagogiek, Archimedeslaan 16 te Utrecht) uit handen van de directeur faculteit Educatieve Opleidingen de heer Jan Brandsma het 1e exemplaar uitgereikt van haar boek "Meer dan gewoon".

"Meer dan gewoon" is een uniek boek in Nederland, dat in de eerste plaats een praktische handleiding is voor leerkrachten in het regulier basisonderwijs die een leerling met het downsyndroom in hun klas hebben. Maar ook ouders, orthopedagogen, interne begeleiders, ambulante begeleiders en onderwijsassistenten kunnen hun kennis en hun hart ophalen bij het lezen van dit boek. Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Agiel, telefoon Leny Kuijten (030) 25 47 158, email: www.agiel.nl.

In de afgelopen 20 jaar bezochten al meer dan 2000 kinderen met het downsyndroom een school voor regulier onderwijs. Wat in 1985 begon als een kleinschalig ouderinitiatief groeide uit tot een in de wet vastgelegd recht op integratie.

Trijntje de Wit-Gosker beleefde, bekeek en beschreef dit proces van vele kanten. Eerst als moeder, leerkracht en mede oprichter van de VIM, de vereniging die zich inzet voor integratie van kinderen met het downsyndroom. Later ook, vanuit de Hogeschool Utrecht, als organisator van de jaarlijks terugkerende integratiestudiedagen en initiatiefnemer van het VIM steunpuntscholenproject. Ze gaf voorlichting aan scholen en sprak op wereldcongressen (o.a. UNESCO Salamanca 1994, ISEC Birmingham 1995). Ze was erbij toen de VIM werd genomineerd voor de Alcuin Award (Madrid 1992), uitgereikt door de EPA (European Parents' Association). Ze hield pleidooien voor de keuzevrijheid en waarschuwde tegen de risico's van afgedwongen integratie. Haar motto: Integratie is een onophoudelijk streven naar 'erbij mogen horen en mee mogen doen'. Zolang dit voor alle partijen winst oplevert is het zich inzetten voor integratie de moeite meer dan waard!

Meer informatie:
Hogeschool Utrecht
Seminarium voor Orthopedagogiek
Archimedeslaan 16
3584 BA UTRECHT

Trijntje de Wit-Gosker
Email: Trijntje.deWit@hu.nl

---- --