Ingezonden persbericht


Kunsthal presenteert werk van 12 eigenzinnige sieradenontwerpers uit Rotterdam

Sieradiën ... een noodzakelijke zotheid 14 november 2006

16 december 2006 t/m 11 februari 2007

`Ja, het hele leven is niet meer dan een speling van de zotheid want zelfs de kunsten en wetenschappen vinden hun oorsprong in ijdele roemrucht die onder de vormen der zotheid de zotste is'. Uit: Erasmus, 'Lof der zotheid', 1508

In de feestmaand december presenteert de Kunsthal het werk van 12 eigenzinnige sieradenontwerpers uit Rotterdam en omstreken. Zes leden van het ontwerperscollectief 010 Sieraad nodigden ieder een vakgenoot uit om deel te nemen aan de tentoonstelling `Sieradiën... een noodzakelijke zotheid'. Hun bijzondere én draagbare sieraadontwerpen zijn een feest voor het oog. De kleine kunstwerken zijn gemaakt van een keur aan materialen zoals rubber, vilt, keramiek, staal, wol en zilver. Met hun onderzoek naar de grens tussen sieraad en zelfstandig kunstwerk toont 010 Sieraad dat niet alles wat glanst en schittert van goud hoeft te zijn.

Auteurssieraad
De tentoonstelling brengt het werk van 12 uiteenlopende ontwerpers bijeen die ieder eigenzinnige ideeën hebben over wat een sieraad is en kan zijn. Ze beschouwen het maken van sieraden als een zelfstandige kunstvorm waarbij de nadruk ligt op het creatieve proces, de individuele stijl en de inhoud van het ontwerp. Liesbeth den Besten introduceerde in 2004 hiervoor de term auteurssieraad, omdat deze ontwerpen zich onderscheiden van conventionele sieraden door het specifieke materiaalgebruik of de bijzondere techniek; ze hebben vaak een heel persoonlijk, associatief of fantasierijk verhaal.

Feest voor het oog
Op de tentoonstelling zijn ondermeer vervilte kettingen van Brigit Daamen te zien, die bestaande sieraden een nieuwe betekenis geeft door ze in te pakken in dunne laagjes gekleurd vilt. Charlotte Wooning gebruikt voor haar delicate ontwerpen juist een samenstelling van diverse kostbare en meer conventionele materialen zoals zilver en bloedkoraal. Hester Zagt laat zich inspireren door de stoffen en het rijke kantwerk van Oudnederlandse klederdrachten; zij toont naast haar Staphorster stipwerkbroche van porselein, ook een delftsblauwe tegelring.

010 Sieraad
010 sieraad ontstond in 2002 op initiatief van zes Rotterdamse sieradenmakers. Tijdens deelname aan de tentoonstelling `Roots' in het Rotterdams Historisch Museum constateerden zij dat er geen platform bestond voor het onconventionele sieraad in de havenstad. Met initiatieven en tentoonstellingen brengen zij sindsdien het sieraad onder de aandacht van een breder publiek. 010 Sieraad bestaat uit Lydia Bremer, Brigit Daamen, Arianne van der Gaag, Machteld van Joolingen, Charlotte Wooning en Hester Zagt. Naast hun ontwerpen zal er op `Sieradiën ... een noodzakelijke zotheid' werk te zien zijn van Monika E. Auch, Emile Estourgie, Carla Nuis, Evert Nijland, Lucy Sarneel en Martine Viergever.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt in beperkte oplage een gelijknamige publicatie, met werk van de deelnemende ontwerpers, een inleiding van Liesbeth den Besten en een essay van Ton Bevers. Het boekje, vormgegeven door Stout/Kramer en gesponsord door TDS printmaildata, is als een klein cadeau en oogt als een sieraad op zich. ISBN: nr. 90-5981-010-4 . De tentoonstelling en het boekje zijn voortgekomen uit een samenwerking tussen de afdeling Kunstzaken van de Erasmus Universiteit en 010 Sieraad.

Sieraden van 010 Sieraad zijn in Rotterdam o.m. te koop bij de museumshop van het Museum Boijmans Van Beuningen, Dutch-Art, Vivid, Puur, Zigt, Oxo en Hers.

Onze persberichten voortaan digitaal ontvangen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@kunsthal.nl o.v.v. `digitaal pb' met uw gegevens: op welk postadres u onze persberichten nu ontvangt voor welk medium u schrijft (lange of korte termijn?) op welk e-mail adres u onze persberichten in de toekomst wilt ontvangen

Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Kunsthal Rotterdam: Mariëtte Maaskant, t. 010-4400323, 06-14437789; Femke van der Stoep, t. 010-4400321, 06-24820655; f. 010-4367152; communicatie@kunsthal.nl Bij publicatie graag vermelden: info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur

---- --