Ingezonden persbericht


Yoell®: nieuwe sieradenlijn ter ondersteuning van de strijd tegen HIV en AIDS

Oostvoorne / Amsterdam, 13 december 2006 - In het Tropenmuseum in Amsterdam start 16 december aanstaande 'Pracht & Kraal', een tentoonstelling over kralenkostuums uit alle tijden en culturen. Deze tentoonstelling is tevens het startschot van de marktintroductie van een nieuwe sieradenlijn waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bestrijding van HIV en AIDS. Initiatiefnemer van de sieradenlijn is de internationale, in Nederland gevestigde non-profit gezondheidsorganisatie Medical Knowledge Institute (MKI). Het MKI richt zich op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. Het bijzondere van de sieradenlijn - Yoell® genaamd - is dat deze is ontworpen door de Nederlandse ontwerpster Ewa Opoka en handgemaakt door Zuid-Afrikaanse met HIV-besmette vrouwen. Het Tropenmuseum biedt het MKI een podium om zijn doelstellingen bredere bekendheid te geven gedurende de gehele loop van de tentoonstelling. Naar verwachting zal 'Pracht & Kraal' ruim 180.000 bezoekers trekken.

Voor het Yoell®-project is het MKI een samenwerking aangegaan met de werkplaats waar de sieraden worden gemaakt. De vrouwen die er werken, worden vanwege hun HIV-besmetting vaak door hun gemeenschap verstoten, maar verdienen met de verkoop van de sieraden toch geld. De opbrengst van Yoell® komt ten goede aan de werkplaats en aan het HIV/AIDS trainingsprogramma 'Mother and Child First' van het MKI.

In het 'Mother and Child First' programma worden vroedvrouwen en gezondheidsmedewerkers onder andere getraind om de kans op besmetting met HIV van moeder op kind tijdens de bevalling te verminderen. Het Yoell®-project geniet een warme aanbeveling van aartsbisschop Desmond Tutu. Presentatrice Barbara Barend is Goodwill Ambassador van 'Mother and Child First'.

De jonge Nederlandse ontwerpster Ewa Opoka is door het MKI gevraagd een sieradenontwerp te maken voor het MKI. Het is een prachtige bonte armband geworden die daarmee bij uitstek geschikt is om de boodschap van Yoell® uit te dragen en de dragers het verhaal verder te laten vertellen: "Samen kunnen we de wereld veranderen, hoe groot de problemen ook zijn."

De tentoonstelling 'Pracht & Kraal' is te bezoeken van 16 december 2006 tot en met 13 mei 2007 in het Tropenmuseum te Amsterdam (www.tropenmuseum.nl). Tijdens deze periode is de speciale armband van Ewa Opoka te koop in het Tropenmuseum.


- einde persbericht -

Pracht & Kraal

In de tentoonstelling 'Pracht & Kraal - van Madonna tot de Masaï' wordt duidelijk hoe de ontwikkeling van de kraal onlosmakelijk verbonden is met die van de mens. 'Pracht & Kraal' toont voorbeelden van kralenkostuums uit alle tijden, van over de hele wereld. Met ondermeer een koningsgewaad uit Congo, een Eskimo parka van de Noordpool en een mummie uit Egypte. Maar ook een glitterjurk van Marilyn Monroe, schoenen van Madonna en haute couture van Versace en Galliano.

Niet eerder is er een tentoonstelling gewijd aan de wereldwijde toepassing van de kraal. Een klein voorwerp, al meer dan 100.000 jaar symbool van identiteit, status, herkomst en emotie. 'Pracht & Kraal' gaat dan ook vooral over mensen. Over zelfexpressie en creativiteit, identiteit en status, ijdelheid en hebzucht, macht en verleiding, maar ook over spiritualiteit, technisch vernuft en handels-geest. De tentoonstelling laat zien hoe de kraal volken van alle continenten met elkaar in contact heeft gebracht en hoe zij elkaar beïnvloedden met de kraal als beeldtaal. Voor meer informatie zie: www.tropenmuseum.nl.

Over Medical Knowledge Institute

MKI is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. De programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren, met name in ontwikkelingslanden. De doelstelling is om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren, door medisch gerelateerde trainin­gen en workshops te geven aan plaatselijke hulpverleners. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. The Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne) en in 1999 opgericht door Dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en Dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group. Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org