Rijksuniversiteit Groningen

The Success of the Finnish Model

Datum: 16 december 2006

Finland heeft een van de meest toonaangevende kenniseconomieën ter wereld. De Finse ervaringen in de jaren negentig laten zien hoe kennis de drijvende kracht van economische groei en hervorming kan worden. Binnen tien jaar kreeg het land de meest in ICT gespecialiseerde economie ter wereld. Deze prestatie is des te opmerkelijker, gezien de diepe recessie die Finland begin jaren negentig doormaakte, met een enorme crisis in het bankwezen die voor een snelle verslechtering van openbare financiën en werkloosheid zorgde. Wat zijn de geheimen van dit Finse succesmodel?

Op uitnodiging van het College van Bestuur van de RUG houdt president Tarja Halonen van Finland een lezing over onderwijs, innovatie en economie. Na deze korte lezing krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen en met haar in discussie te gaan. President Halonen bezoekt Groningen om de officiële opening te verrichten van de tentoonstelling "Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland" in het Groninger Museum.

Onderwijs en innovatie zijn de sleutels van het Finse model. In de jaren negentig stegen de inschrijvingingen bij universiteiten en hoger onderwijs-instellingen fors en tegenwoordig behoren de jongste generaties in Finland tot de best opgeleide ter wereld. Het land toonde bovendien een bijzondere dynamiek en heeft een grote sociale cohesie. Het Finse succesverhaal laat zien dat ingrijpende structurele veranderingen in een relatief korte tijd kunnen worden gemaakt. Het toont ook dat lange termijnbeleid op gebied van onderzoek en onderwijs mogelijk is en de motor kan zijn voor innovaties en een duurzame, competitieve economie.

Tarja Kaarina Halonen is de elfde president van Finland en de eerste vrouw op deze post. Halonen studeerde rechten aan de Universiteit van Helsinki. Haar professionele carrière begon ze bij de Nationale Vakbond van Finse Studenten. Vanaf 1970 werkte ze als jurist bij de Centrale Organisatie van Finse Vakbonden. Een jaar later werd ze lid van de Sociaal-Democratische Partij en in 1974 werd ze benoemd tot parlementair secretaris van de premier. In 1979 begon een lange carrière als parlementslid; ze bleef vijf opeenvolgende periodes in het parlement. Halonen was minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (1987-1990), minister van Justitie (1990-1991) en minister van Buitenlandse Zaken (1995-2000). In 2000 werd zij tot president gekozen en dit jaar volgde haar herverkiezing.

Datum en tijd

zaterdag 16 december 2006, 10.15 - 11.15 uur

Spreker

Tarja Halonen ( President van Finland)

Titel

The Success of the Finnish Model

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5460, www.rug.nl/studium