Gemeente Weert

6 december 2006

In het Jacob van Horne

EXPOSITIE "KERSTMIS IN LIMBURG"

Kerstmis in Limburg is de naam van een bijzondere expositie in het gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne. Net als vorig jaar gaat het hier om voorwerpen uit de unieke collectie van pastoor Van Oss. Daarnaast kunnen bezoekers de kerstverzameling van het museum bekijken, waaronder de oudste kerststal van West-Europa. Al dit moois is te zien in het middeleeuwse museumgebouw, versierd met sfeervolle kerstdecoraties.

Pastoor John van Oss uit Schimmert bezit een unieke verzameling kerstgroepen. Hij begon zijn verzameling in 1970. Als godsdienstleraar wilde hij de leerlingen laten zien hoe de mensen over de hele wereld Kerstmis vieren. In alle uithoeken van de wereld stuurden missiepaters kerstgroepen naar Van Oss. In een korte tijd groeide de verzameling. Ook kreeg hij groepen uit zijn eigen Limburgse omgeving die nu te zien zijn in het Weerter museum.

Limburgse taferelen
Vorig jaar bezocht het publiek massaal de Santons, kerstgroepen uit de Provence in Zuid-Frankrijk, uit de verzameling Van Oss. Dit jaar staan Limburgse kersttaferelen uit zijn collectie centraal in het museum. Te zien zijn werken gemaakt door, ook voor Weert, bekende kunstenaars: Jos Stassen, Géne Eggen en Charles Vos. Zij waren betrokken bij de bouw van de Sint Jozefkerk in Keent en De Verrezen Christuskerk te Moesel. Ook kerstgroepen van het Sint Jozef Atelier Venlo staan uitgestald. Kent u ze nog, de platen die de schoolmeester gebruikte als illustratie bij zijn verhalen? Uit de verzameling van pastoor van Oss wordt ook een aantal platen en prenten met kerstvoorstellingen geëxposeerd. Daarbij zijn werken van Aad de Haas en de veelzijdige kunstenaar Sjef Hutschemakers.

Andere openingstijden
Dit alles is te zien van 16 december 2006 tot en met 7 januari 2007. Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is gevestigd aan de Markt in Weert. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De beide locaties van het gemeentemuseum, Jacob van Horne en De Tiendschuur, zijn eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. Voor meer informatie kan men contact opnemen met het museum: tel. (0495) 531 920 of e-mail museumweert@planet.nl. Ook kunt u een bezoek brengen aan www.museumweert.nl.

Noot voor de media,

Gemeente Weert