MODERNE KERSTSTALLEN EN NOG VEEL MEER BIJ RC de RUIMTE

Dertien kunstenaars maakten nieuw werk voor de kerstshow in RC de Ruimte

IJMUIDEN, 20061210 -- Voor de kerstshow bij RC de Ruimte maakt Roland Sohier een levensgrote kerststal uitgevoerd als een losse tekeningen- collage. Deze werkwijze ontwikkelde hij eerder dit jaar in de tentoonstelling 'get going' bij Artspace Witzenhausen in Amsterdam. Een intiem werk, waarin nauwelijks ruimte voor Sohier's gebruikelijke ironie.


Het werk "sjoriem we chamoriem" van Leonie Mijnlieff bestaat uit een combinatie van porselein en houtskool tekeningen. De geboorte van Christus moet leiden tot de verlossing en vergeving van onze zonden. De dieren in de kerststal, de os en de ezel, zijn gedomesticeerde dieren. Deze dieren staan symbool voor het feit dat Jezus zijn driften te baas was. Op de achtergrond van de porseleinen kerststal zien wij een wereld met wilde dieren die aangeven dat wij in al die eeuwen nog niet veel verder zijn gekomen.
Voor deze tentoonstelling hebben Erik Mattijssen en Gijs Assmann twee werken gemaakt waarin zij de kerstgedachte visualiseren door de Moeder, in liefde voor haar Zoon.
De natuurlijke achtergrond voor beide moeders en zonen vormt een blik op Nederland vanuit de lucht: Hollandse folklore uit de modelbouwwinkel. Tegen de achtergrond van deze twee panoramische landschappen zijn twee geschilderde moeders te zien; een naakte moeder met haar pasgeboren zoon en een moeder haar volwassen zoon liefhebbend.
Carel Blotkamp laat een nieuw indrukwekkend werk met witte en blauwe pailletten zien.
Speciaal voor de expositie maakte Titia Ex het werk: Verkondiging.
Een kring van kinderen wordt geprojecteerd op het plafond. Ze lachen, huilen,
ze spelen. Ze verbinden de geestelijke wereld met de zintuiglijke.
Ze vormen een schakel tussen hemel en aarde.
Het werk van Remy Habets bestaat uit vervormde menswezens, doorgaans opgebouwd uit herkenbaar materiaal zoals speelpoppen en knuffels. Door het vervormen van deze materialen ontstaan individuen en beeldgroepen met een heel nieuwe betekenis. Hun oorspronkelijke karakter is hierdoor verdwenen, met een indringend resultaat.
Jak Peters heeft 8 dagen in RC de Ruimte gewerkt om zijn installatie met sneeuw vorm te geven.
Jantien Jongsma heeft voor deze kerstshow een groot winter- wonderlandschap geschilderd, waar alle kerstwonderen elkaar ontmoeten. Dit alles gevat in een rand van sierlijke bloemenweelde.
Jolanda Schouten zegt over haar werk: Het beweegt in de luchtstroom die jezelf als toeschouwer maakt, als je mijn installaties binnenstapt. Door een woud van sneeuwkettingen kom je oog in oog te staan met maagdelijk witte engelen, kleine rode duivels, en zwarte terroristen. Gemaakt van flinterdun Japans papier,zachte stoffen en koeienhuid, bewerkt met waterverf,zeefdruk en naaimachine, zweven mijn figuren gebonden aan draden in de lucht. Er zijn altijd 2 kanten, vaak een lichte en een donkere, maar soms ook alleen maar licht of donker. Door de beweging en je veranderende standpunt zie je steeds nieuwe beelden en ontvouwt het werk zich langzaam.
Ada Leenheer maakt een billboard met de heilig familie in neonverf. Het werk komt te staan tegenover RC de Ruimte in het watertorenpark.
Bianca Vooges levert een discobal in en Jeffrey Zylstra is zich te buiten gegaan aan het maken van een kerststal met levensgrote dieren en figuren van papier maché.

FAMILIES MET KINDEREN ZIJN EXTRA WELKOM
VOOR HEN STAAT GRATIS DE WARME CHOCOLADEMELK EN SPECULAAS KLAAR
RC de Ruimte
J.P.Coenstraat 51-55
1972AP IJmuiden
Expositieopening zaterdag 16 december om 17.00 uur
Tentoonstelling: 17 december tot en met 7 januari
Openingstijden: do, vij, za en zondag van 13.00- 17.00 uur en op afspraak
T: 0255-527435




Lieke Wagemaker