NMBS

Antwerpen-Centraal heeft schitterend Astridplein

15/12/2006

De NMBS-Holding is klaar met de heraanleg van het Astridplein. Samen met De Lijn, de Stad en het Vlaamse Gewest heeft de NMBS-Holding 4,83 miljoen euro geïnvesteerd in de heraanleg. Op zaterdag 16 december wordt het Astridplein feestelijk geopend.

De vermaarde Spaanse architect Jordi Farrando zorgde er met zijn ontwerp voor dat het Astridplein een kwalitatieve sprong voorwaarts maakt. Autos, fietsen en voetgangers kunnen voortaan terecht in de ondergrondse niveaus.

Het Astridplein speelt opnieuw zijn rol als belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer. Reizigers kunnen hier vlot overstappen op tram, bus of trein want op het plein wordt geen doorgaand autoverkeer meer toegelaten. Het groen werd behouden maar is toegankelijk gemaakt. De tram- en bushaltes werden verplaatst, zodat ze geen barrière meer vormen tussen de twee delen van het plein. De monumentale lantaarnpalen staan opnieuw op hun plaats en er blijft ruimte voor terrasjes op het piazza gedeelte.

De transitzone en de parking onder het Astridplein zijn ook afgewerkt. De bovenste verdieping kan door voetgangers worden gebruikt als een verbinding tussen de metrostations Astrid en Diamant. In de ondergrondse ruimte bevindt zich een kiss-and-ride zone en een stalling voor 1000 fietsen. Op het -2 en -3 niveau is weldra de autoparking van Q-Park voor 400 wagens klaar. De ondergrondse heraanleg kostte 10,9 miljoen euro.

De heraanleg van het Astridplein was nodig om Antwerpen-Centraal om te bouwen tot een doorgaand station en de noord-zuidverbinding aan te leggen. De voorbije vijf jaar werd het Astridplein in fasen opengelegd, om ondergronds de verbindingstunnel aan te brengen tussen het station en de geboorde tunnels richting Noord. Vanaf april 2007 zal het treinverkeer van en naar de metropool kunnen rijden via de nieuwe spoortunnel.

Nu het Astridplein terug straalt, zet de NMBS-Holding op zaterdag 16 december de kroon op het werk. Vanaf 13 uur tot 20 uur dompelt een brede waaier aan activiteiten het plein onder in een feestelijke sfeer. In de namiddag kunnen de kinderen zich uitleven in de overdekte speeltuin en luisteren naar winterverhaaltjes. De lokale horeca zorgt voor hartverwarmende eet- en drankstandjes terwijl straat- en vuurartiesten het plein opvrolijken.

Ondertussen brengt Antwerps talent muzikale acts in de tent op het plein. De Moonlovers, een zanger-gitarist, een drummer en een bassist brengen een leuk en toegankelijk coverrepertoire. Tom Clement en Johan Petit (Klein Jowanneke) van het Martha!tentatief vertellen en zingen verhaaltjes over de Zoo, de treinen en het plein In de stationshal kunnen voorbijgangers genieten van heerlijke jazz en klassiek in de Bar Bleu met een glas wijn.

Om 17 uur wordt het plein officieel geopend met een sfeervol vuur- en lichtspektakel. Na de officiële opening treedt de talentvolle singer-songwriter Mira op.

""