Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006

Versterking en vernieuwing onderwijs- en arbeidsmarktbeleid op tempo

De Vlaamse Regering keurde 43 punten van minister VANDENBROUCKE goed. Hieronder vindt u een overzicht van de opvallendste beslissingen.

Ook de chemiesector heeft nu een sectorconvenant. De Vlaamse overheid heeft zo met alle 26 sectoren in Vlaanderen een overeenkomst. In totaal worden in het kader daarvan 103,5 voltijdse sectorconsulenten gesubsidieerd. Het convenant scheikunde bevat maatregelen om het technisch en beroepsonderwijs te herwaarderen en het watervalsysteem te verminderen, om het aantal en de kwaliteit van de werkervaringsplaatsen en stages te verhogen, om de waardering van verworven competenties en de begeleiding bij herstructureringen van bedrijven te verbeteren (zie afzonderlijk persbericht).

In het Vlaams akkoord voor de Social profit/Non profit is vastgelegd hoe het loonbudget evolueert tussen 2006 en 2011. Minister Vandenbroucke bepaalt nu in een besluit hoe deze middelen ingezet worden in de deelsectoren die onder zijn bevoegdheid vallen. Zoals afgesproken in het VIA-akkoord worden de middelen ingezet voor uitbreiding van het aanbod, koopkracht en kwaliteitsverbetering. In 2007 gaat het om een budget van 1,2 miljoen euro.

Gespreid over drie jaar wordt 35 miljoen euro uitgetrokken voor investeringen in informatie- en communicatietechnologie (ICT) in het onderwijs. Vandaag is beslist hoe de middelen voor 2006 en 2007 verdeeld worden. Het budget voor 2006 is toegespitst op basis- en secundaire scholen en basiseducatie. In 2007 komen daar het deeltijds kunstonderwijs en de centra voor volwassenenonderwijs bij.

Het voorontwerp van decreet studiefinanciering is goedgekeurd. Dit voert een uniek "gezinsdossier" in voor gezinnen met schoolgaande kinderen en een bescheiden inkomen. De toelagen in het secundair onderwijs worden verhoogd. Het aantal kinderen en jongeren met recht op een schooltoelage in het basis- en secundair onderwijs wordt de komende jaren ook bijna verviervoudigd. Het stijgt van 72.000 in 2005-2006 naar 273.000 in het schooljaar 2008-2009.

Er wordt een subsidie toegekend aan het Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten vzw. Met deze middelen bouwt de vzw een tweedelijnsondersteuning uit voor het stimuleren van taalvaardigheid in de Nederlandstalige basisscholen in de Vlaamse Rand. Het kan bv. gaan om het aanbieden van lesmateriaal en begeleiding van oudercontacten. Deze ondersteuning komt bovenop de uitbreiding van het aantal lesuren Nederlands.

Syntra krijgt een budget van 195.000 euro ter beschikking, om de trajectbegeleiding van leerlingen in de leertijd verder te versterken. In de leertijd volgen leerlingen deeltijds les en doen ze deeltijds werkervaring op in ondernemersberoepen. De leertrajectbegeleiders begeleiden het contact tussen de leerjongere en de patroon.

Minister Frank Vandenbroucke ondersteunt de komende drie jaar ook twee onderwijsprojecten in Zuid-Afrika. Een project voorziet bijscholing voor leerkrachten wiskunde, wetenschappen en taal. In het tweede project worden richtlijnen of handleidingen uitgewerkt voor leerkrachten die de onderwijstaal (meestal Engels of Afrikaans) aanleren aan de kinderen. Voor de ondersteuning trekt minister Vandenbroucke 742.824 euro uit.

In het kader van de rondetafelconferentie voor de horeca (samen georganiseerd met minister Bourgeois) heeft minister Vandenbroucke 300.000 euro uitgetrokken voor het terugdringen van studiekosten van leerlingen in een horeca-opleiding. Uit tellingen blijkt nu dat 1387 leerlingen daarvoor in aanmerking komen, wat betekent dat de scholen 216 euro per leerling in het eerste jaar van de tweede graad krijgen.

Zoals afgesproken in het kader van de hervorming van het volwassenenonderwijs wordt op 15 januari 2007 een Vlaams onderhandelingscomité Basiseducatie opgericht. In dit comité kan het personeel met de overheid en de koepels onderhandelen over zijn loon- en arbeidsvoorwaarden. Tot nu worden de algemene afspraken van de socio-culturele sector gevolgd, die vaak niet op maat van de basiseducatie zijn.

In het hoger onderwijs mogen de instellingen voortaan ook mee beslissen over personeelsmaterie. Tot nu waren ze alleen officieel betrokken bij onderhandelingen over organisatorische kwesties. Het Vlaams onderhandelingscomité Hoger Onderwijs (VOC) krijgt dus een tripartite structuur. Het volwaardig betrekken van de instellingen maakt elke individuele instelling mee verantwoordelijk voor de uitvoering van cao's. Dat geldt al meteen voor de pas getekende cao II voor het hoger onderwijs.

Ook wordt een sectoraal vormingsfonds voor het hoger onderwijs opgericht. Voor dit academiejaar is een budget van 1 miljoen euro beschikbaar. Zo kunnen de hogescholen en universiteiten lerende omgevingen worden voor àlle personeelsleden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158811906&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht