Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006

Seveso-bedrijvigheid: criteria ruimtelijk veiligheidsrapport vastgesteld

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gehecht aan het tweede uitvoeringsbesluit van titel IV van het Decreet Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid. Dit besluit is het sluitstuk van de omzetting van artikel 12 van de Europese richtlijn van 9 december 1996 betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken (Seveso II-richtlijn). Het besluit wordt nu aan de Raad van State voorgelegd voor advies.

Artikel 12 bepaalt in essentie dat de lidstaten er zorg moeten voor dragen dat preventie van zware ongevallen en beperking van de gevolgen van dergelijke ongevallen in aanmerking moet genomen worden in hun beleid inzake de bestemming of het gebruik van de grond en/of in andere toepasselijke takken van beleid, met andere woorden in het beleid inzake ruimtelijke ordening. Het komt er dus concreet op neer dat moet vermeden worden dat:


- enerzijds nieuwe industriezones voor Sevesobedrijvigheid worden gepland in de nabijheid van woongebieden en andere "aandachtsgebieden" en


- anderzijds nieuwe woongebieden worden gepland en aangesneden in gebieden die binnen de invloedssfeer liggen van bestaande Seveso-bedrijvigheid.

Voor het Vlaams gewest gebeurde de omzetting van de Seveso II-richtlijn al gedeeltelijk door de invoering van het instrument van de ruimtelijke veiligheidsrapportage via het MER/VR-decreet van 18 december 2002. Hierin is bepaald dat voor ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) in bepaalde gevallen een ruimtelijk veiligheidsrapport (RVR) moet opgesteld worden. In het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening (DORO) is bepaald op welk moment van de procedure van vaststelling van RUP's ten laatste beslist wordt over de opmaak van een RVR.

Via dit uitvoeringsbesluit worden de criteria vastgesteld op basis waarvan de administratie (Dienst Veiligheidsrapportering van de administratie Leefmilieu, Natuur en Energie) beslist of de opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport (RVR) al dan niet vereist is. "Dankzij deze volledige omzetting van de Seveso II-richtlijn krijgt het aspect preventie bij zware ongevallen en beperking van de gevolgen ervan een volwaardige plaats in het beleid inzake ruimtelijke ordening", aldus minister Peeters.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel.: 02 552 66 00
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158811467&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht