Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006

Chemie verbindt zich tot meer opleiding, meer stageplaatsen

Op voorstel van minister van Onderwijs en Werk Frank VANDENBROUCKE heeft de Vlaamse Regering het nieuwe sectorconvenant voor de scheikunde goedgekeurd. Met de sector werden concrete afspraken gemaakt met betrekking tot de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt, het opleidingsbeleid en diversiteit. De chemie in Vlaanderen is goed voor 70.000 jobs, dit is 13 % van het totaal aantal jobs in de industrie.

Via een actieplan gaat de sector de formele verbintenis aan de in het nieuwe convenant gemaakte afspraken de volgende twee jaar vorm te geven. Dit in tegenstelling tot de vorige generatie convenants, die op heel wat vlakken nogal vrijblijvend waren. Waar mogelijk wordt nu gewerkt met streefcijfers die gelden als inspanningsverbintenissen. Zo verbindt de sector er zich toe 500 stageplaatsen te scheppen en het aantal IBO-opleidingen met 20 % te verhogen tot ongeveer 130. Voor het nieuwe convenant is een budget van 255.000 euro vrijgemaakt. Daarmee worden vijf voltijdse sectorconsulenten gesubsidieerd. Zij hebben de taak de afspraken uit de convenants uit te voeren en op het terrein op te volgen.

De Vlaamse overheid heeft nu met alle 26 sectoren in Vlaanderen een overeenkomst. In totaal worden in het kader daarvan 103,5 voltijdse sectorconsulenten gesubsidieerd. Het convenant scheikunde bevat maatregelen om het technisch en beroepsonderwijs te herwaarderen en het watervalsysteem te verminderen, om het aantal en de kwaliteit van de werkervaringsplaatsen en stages te verhogen, om de waardering van verworven competenties en de begeleiding bij herstructureringen van bedrijven te verbeteren. Enkele concrete punten:

Samenwerken met scholen


- Het project Centrumscholen Kunststoffen wordt centraal op Vlaams niveau voortgezet. En voorziet per centrumschool tot 26 lesdagen (voor leerkrachten en leerlingen)


- De sector zal jaarlijks minimaal 20 bedrijfsbezoeken voor scholen organiseren.


- Het CNO-Antwerpen organiseert een begeleidingstraject procestechnologie voor beginnende leerkrachten chemie uit alle Vlaamse onderwijsnetten


- De sector promoot de jaarlijkse doedagen ingericht door de faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent voor laatstejaarsstudenten SO.


- De actie 'Chemie en de jeugd' wordt voortgezet waarbij het doel is om per schooljaar in een honderdtal ASO/TSO-scholen een 150-tal lessen te geven.

Herwaardering technisch- en beroepsonderwijs


- De sector zal promotie voeren om de instroom in technische richtingen te verhogen via de site 'www.jobschemie.be' en op studiekeuzedagen (Sid-ins).


- In de eerste graad van het SO zullen vanaf eind 2006, 200 didactische koffers verspreid worden.


- De sector zal de verspreiding van het recent ontwikkelde chemielexicon promoten

Afwisselend leren en werken


- In het kader van het SIRA-project krijgen een dertigtal jongeren een éénjarige opleiding met een optie op tewerkstelling achteraf


- In kader van het ACTA-project i.s.m. de VDAB, krijgen een vijftiental jongeren een opleiding van een jaar (alternerend leren en werken)

Meer en kwaliteitsvolle stages


- De bedrijven zullen 500 stageplaatsen per jaar aanbieden, plus een dertigtal stageplaatsen voor leerkrachten


- De sector stimuleert zijn leden om stageplaatsen aan te bieden aan studenten Master Toegepaste Industriële Wetenschappen. Hij stelt op permanente basis 25 plaatsen ter beschikking

Bevorderen van basiscompetenties


- De Fondsen voor Vorming bieden een brede waaier van IT- en bureautica-opleidingen aan tegen gunstige voorwaarden voor bedrijven van de sector.


- De sector zal aanvragen m.b.t. Nederlands op werkvloer ondersteunen en begeleiden.

Bevorderen van kwantiteit en kwaliteit van opleidingen


- De opleidingen in het kader van permanente vorming gaan door. Deze inspanning vertegenwoordigt 8000 man-dagen per jaar


- Het VKC verzorgt jaarlijks 1.179 man-dagen opleiding, voor 884 cursisten.


- Er wordt gestreefd naar een verhoging van het aantal IBO-opleidingen met 20 %.

Ervaringsbewijzen en loopbaanbegeleiding


- Om ervaringsbewijzen te kunnen afleveren hebben de sectorale opleidingscentra (VKC en ACTA) een aanvraag tot erkenning ingediend.


- De sector zal nader onderzoeken hoe 'Elders Verworven Competenties' geëvalueerd en geattesteerd kunnen worden onder meer in zijn competentiecentra.

Begeleiding bij herstructurering


- Bij (dreiging van) ontslagen zullen de werkgevers ertoe aangezet worden hun werknemers een begeleiding aan te bieden.

Diversiteit


- De sector zal voorbeelden van goede praktijk verzamelen, bv. ivm tewerkstelling van vrouwen en allochtonen.


- De sociale partners zullen zich inspannen om de achterstand van individuen behorende tot kansengroepen te verminderen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158811511&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht