Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006

Optimalisering het natuurinrichtingsinstrument

"Het is belangrijk dat de middelen die het Vlaamse Gewest investeert in natuurinrichting, zo effectief, efficiënt en billijk mogelijk worden ingezet," benadrukt minister Kris PEETERS. 'Natuurinrichting' is het kleine broertje van het meer bekende instrument van de 'ruilverkaveling'. In beide gevallen gaat het om een proces waarbij de Vlaamse overheid, op grond van een uitvoerige planning, overleg en inspraak, overgaat tot een reeks investeringen in een bepaald gebied om een betere inrichting ervan te bekomen.

Bij natuurinrichting gaat het om maatregelen en inrichtingswerkzaamheden die gericht zijn op het behoud, het herstel, het beheer en de ontwikkeling van natuur en natuurlijk milieu in het betrokken natuurgebied. Praktisch neemt men maatregelen zoals kavelruil en kavelwerken, aanpassingen aan het wegenpatroon en uitbouw van natuureducatieve voorzieningen, wijzigingen aan het waterpeil of aan het reliëf, allerlei concrete operaties van natuurherstel, evenals het vestigen of afschaffen van erfdienstbaarheden.

Bekende projecten die afgesloten zijn of waarvan de werkzaamheden op het terrein al bezig zijn, zijn de natuurinrichting in de Noordduinen (Koksijde), de Oosthoekduinen (De Panne), de Uitkerkse Polder (Blankenberge, De Haan, Zuienkerke), de Bourgoyen-Ossemeersen (Gent), de Bospolders - Ekers Moeras (Antwerpen-Noord), het Buitengoor-Meergoor (Mol), Het Vinne (Zoutleeuw) en het Smeetshof (Bocholt).

De bestaande regeling inzake natuurinrichting is weliswaar over het algemeen juridisch goed uitgewerkt, maar tegelijk ook log en weinig flexibel. Het is op grond van het huidige besluit bvb. onmogelijk om versneld tot werkzaamheden over te gaan, zelfs al is het duidelijk dat alle partners in een projectgebied het hierover eens zijn. Zodoende kunnen er dan ook vele jaren overheen gaan, vooraleer een natuurinrichtingsproject wordt beëindigd.

Bovendien zijn er bij de projecten in het verleden enkele kritische punten opgedoken. Het huidige uitvoeringsbesluit laat bvb. niet toe dat geïnteresseerde partners (provincies, gemeenten, natuurverenigingen) zouden medefinancieren. Ook laat het huidige besluit er ook onduidelijkheid over bestaan welke gebruikers recht hebben op een vergoeding in geval van opbrengstverliezen. Bij doorgedreven evaluatie bleek bovendien dat er ook concrete juridische verbeteringen mogelijk waren met betrekking tot de rechtszekerheid van de eigenaars en gebruikers.

De Vlaamse Regering heeft dan ook, na een grondige evaluatie en op voordracht van de minister van Leefmilieu, een reeks wijzigingen aan het natuurinrichtingsbesluit principieel vastgesteld. Deze wijzigingen hebben betrekking op de hiervoor opgesomde problemen. Tegelijk werd ook de transparantie en de aanstuurbaarheid van het instrument - zowel op het gebied van visievorming als op het vlak van inhoudelijke en budgettaire bewaking - verbeterd. "Door deze wijzigingen wordt nu de basis gelegd voor een succesvolle en spoedige uitvoering van een aantal in voorbereiding zijnde natuurinrichtingsprojecten, alsook van enkele projecten die ik recent ingesteld heb of eerstdaags wil instellen, zoals het natuurinrichtingsproject in De Blankaart (Diksmuide, Houthulst) of voor Averbodebos en -Hei (Laakdal, Tessenderlo, Scherpenheuvel-Zichem)," aldus minister Peeters.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel.: 02 552 66 00
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158811650&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht