Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006

TV-programma's brengen wetenschappen in de huiskamer

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering 770.000 euro toegekend voor de co-financiering van twee nieuwe tv-programma's voor de popularisering van wetenschap en techniek: Het Ei van Columbus (VRT) en Solar Team II (VMMa).

De Vlaamse omroepen dienden tien programmavoorstellen in, die door een jury van media-experts uit de academische wereld werden beoordeeld. Voorwaarden zijn onder meer dat het programma in prime-time wordt uitgezonden, over een heel seizoen loopt en de afleveringen minstens 30 minuten duren. De twee beste voorstellen kunnen rekenen op Vlaamse co-financiering.

Het Ei van Columbus van de VRT is de werktitel van een spannende en interactieve wedstrijd waarin de programmamakers op zoek gaan in Vlaanderen naar originele en creatieve ideeën of uitvindingen die ons dagelijks leven makkelijker of aangenamer maken. Het Ei van Columbus wordt later omgedoopt tot De Bedenkers, een reeks van twaalf afleveringen die in het najaar 2007 op zondagavond wordt uitgezonden op één. Bart Peeters zal het gloednieuwe programma presenteren.

In de voorrondes gaat De Bedenkers in de vijf Vlaamse provincies op zoek naar creatief talent. Na een deliberatieronde en de halve finales nemen de beste ideeën het tegen elkaar op in de finale. Het programma vertrekt vanuit het idee dat iedereen innovatief kan zijn en legt zo de link tussen de gewone man of vrouw en wetenschap. Het format sluit perfect aan bij de campagne 'Jij bent Flanders' Future' van minister Moerman en werd in nauwe samenwerking met Flanders DC ontwikkeld.

De Vlaamse Regering steunt het programma met 675.644 euro.

Solar Team II is de tweede televisiereeks op JIM rond de World Solar Challenge die plaatsheeft van 21 tot 28 oktober 2007 in Australië. Solar Challenge is een race doorheen de woestijn voor wagens op zonne-energie. Gedurende tien afleveringen volgt het programma het wel en wee van vijftien studenten van Groep T uit Leuven die zich anderhalf jaar lang concentreren op de bouw van een zonnewagen en de uiteindelijke deelname aan de 3000 km lange tocht doorheen de Australische woestijn. Het programma toont hoe je een heel continent kan doorkruisen zonder één druppel brandstof te verbruiken, zonder lawaaihinder, zonder luchtvervuiling en zonder het ecosysteem te verstoren. Bovendien maken studenten hun leeftijdsgenoten warm voor wetenschap en techniek.

De Vlaamse Regering trekt 94.356 euro uit voor de co-financiering van Solar Team II.

De tv-programma's kaderen in het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie van minister Moerman. De audiovisuele media zijn immers het belangrijkste kanaal om het grote publiek te informeren en te sensibiliseren voor wetenschap en techniek.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel.: 02 552 61 10
Gsm: 0476 80 94 74
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158812125&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht