Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006

Transparantie, kwaliteit en diversiteit in wetenschappelijke commissies FWO-Vlaanderen

Transparantie, kwaliteitscontrole en diversiteit zijn de uitgangspunten voor de nieuwe samenstelling van de wetenschappelijke commissies van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO-Vlaanderen). De samenstelling van de commissies wordt transparant. Voortaan zullen vacatures voor experts ruim op voorhand publiek worden bekend gemaakt onder meer op de websites van het FWO zelf, het Staatsblad, de Vlaamse overheid, de universiteiten en internationale wetenschappelijke organisaties. Bij de invulling van vacatures werd tot nu toe een coöptatiemodel gehanteerd: de bestaande leden beslisten zelf wie erbij kwam, zonder enige vorm van bekendmaking.

Voortaan wordt ook de kwaliteit van de ingediende kandidaturen daadwerkelijk nagegaan. Het steunpunt O&O-indicatoren zal de wetenschappelijke kwaliteit van de ingediende kandidaturen onderzoeken waarbij wordt bepaald of de kandidaat al dan niet tot de wetenschappelijke top 40 % behoort van zijn discipline in België. Dat gebeurt aan de hand van de internationaal daarvoor aanvaarde criteria, zoals aantal en internationale impact van de publicaties van de kandidaat-experts. Na een selectieprocedure beslist het bureau van het FWO.

In de beheersovereenkomst met het FWO-Vlaanderen wordt ook ingeschreven dat voor elke wetenschappelijke commissie waar meer dan 2/3de van de leden van hetzelfde geslacht is (en dat is voor bijna alle commissies het geval), de vacature moet worden ingevuld door een vrouw. Enige uitzondering op deze regel is het ontbreken van vrouwelijke kandidaat-experts, maar dat moet dan wel uitdrukkelijk worden aangetoond en gemotiveerd.

Op dit moment zijn slechts 11,6 % van de commissieleden vrouwen. En dat, terwijl 55 % van de universiteitsstudenten vrouwen zijn, 36 % van de doctoraatsdiploma's door vrouwen wordt behaald en bij de instroom van het Zelfstandig Academisch personeel vrouwen meer dan 34 % van het personeelsbestand uitmaken. Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat evenwichtig samengestelde evaluatie- en selectiepanels meer evenwichtige resultaten opleveren.

Het budget dat door de commissies in 2007 wordt verdeeld, bedraagt meer dan 100 miljoen euro. De wetenschappelijke commissies beoordelen de aanvragen voor onderzoeksprojecten en -mandaten, die door Vlaamse onderzoekers jaarlijks worden ingediend. In totaal telt het FWO-Vlaanderen 31 vaste commissies met veertien leden per commissie. De maatregelen zijn opgenomen in een addendum bij de beheersovereenkomst van het FWO. Ze worden ook structureel ingebouwd in de nieuwe beheersovereenkomst die met ingang van 1 januari 2008 wordt afgesloten tussen de Vlaamse Overheid en het FWO-Vlaanderen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel.: 02 552 61 10
Gsm: 0476 80 94 74
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158812212&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht