Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006

Nieuwe bedrijventerreinen voortaan CO2-neutraal

Nieuw aan te leggen bedrijventerreinen ('greenfields') kunnen voortaan op steun rekenen als ze CO2-neutraal zijn. Dit betekent dat het elektriciteitsverbruik van de bedrijven alleen afkomstig is van hernieuwbare energiecentrales of via de aankoop van groene stroom of CO2-emissierechten wordt gecompenseerd. De steun bedraagt 30 % van de werken en de kosten.

Door het subsidie-instrument te koppelen aan een duurzame beleidskeuze, wil minister van Economie Fientje MOERMAN een tandje bijsteken om de milieudoelstellingen te halen. De maatregel komt daarmee tegemoet aan de conclusies van het pas gepubliceerde Milieurapport 2006 van de Vlaamse Milieumaatschappij. De huidige subsidieregeling voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen loopt af op 31 december 2006. Het nieuwe besluit schoeit de overheidssteun aan bedrijventerreinen op een ecologische en duurzame leest. In 2007 wordt hiervoor 12,5 miljoen euro voorzien.

Het subsidiepercentage voor verouderde en vervuilde bedrijventerreinen ('brownfields') wordt verdubbeld ten opzichte van de huidige regeling en komt op 60 %. Hiermee wil de Vlaamse Regering de hogere kosten opvangen die gepaard gaan met de vaak complexe heraanleg of herstructurering van dergelijke terreinen. Op die manier brengen we meer bedrijventerreinen op de markt en stimuleren we tegelijkertijd de duurzame herinrichting ervan, aldus minister Moerman.

Wetenschapsparken zijn van strategisch belang voor de economische ontwikkeling van Vlaanderen en genieten daarom eveneens van de verhoogde steun van 60 %. Ze zijn de vestigingslocatie voor onderzoeksintensieve ondernemingen die een band hebben met een universiteit. Het voorontwerp van besluit houdende de subsidiëring van bedrijventerreinen, dat vandaag principieel werd goedgekeurd, gaat nu nog voor advies naar de Raad van State, de SERV en de MiNa-raad.

Met het nieuwe besluit wil de Vlaamse Regering de aanleg van duurzame bedrijventerreinen een duw in de rug geven. Ook internationaal is de thematiek van duurzame bedrijventerreinen volop in ontwikkeling en in Vlaanderen doen lokale besturen al geruime tijd kennis en ervaring op met proefprojecten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel.: 02 552 61 10
Gsm: 0476 80 94 74
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158825749&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht