Gemeente Buren


Erepenning voor Cees Hoogteijling

Cees Hoogteijling heeft zaterdagavond 16 december, bij het begin van 'Buren bij kaarslicht', de Erepenning van de gemeente Buren ontvangen uit handen van burgemeester K.C. Tammes. Op de erepenning prijkt de inscriptie: 'Een leven voor Buren'. Het gemeentebestuur prijst de heer Hoogteijling voor zijn "langdurige, zeer bijzondere inzet voor gemeente en gemeenschap". De erepenning is feitelijk de hoogste onderscheiding van de gemeente: ze is sinds 2000 vijfmaal uitgereikt.

Cees Hoogteijling was initiatiefnemer en is organisator van verscheidene activiteiten en evenementen die bijdragen aan de versterking en promotie van de stad Buren.

Zo was hij mede-oprichter van de Wandelclub Buren (jaren 60) / Avondvierdaagse Buren, de Stichting Jaarmarkt Buren (thans Vestingdagen) in 1972, de wekelijkse warenmarkt in 1984 (en voorzitter van de beheerscommissie tot 1991), de jaarlijkse jazzmiddag in 2001, Buren bij Kaarslicht in 2002 en het Platform Buren (thans Stichting Oranjestad Buren) in 2003. Bij veel van deze activiteiten is hij nog altijd actief betrokken.

Hij heeft zich ook bestuurlijk ingezet voor bewoners en bezoekers van Buren: als voorzitter van de Stichting Multifunctioneel Centrum (De Prinsenhof) Buren (1984-1998) en van de VVV Buren (1987-1995). In deze periode initieerde en organiseerde hij het feest Buren 600 jaar stad (1995).

De heer Hoogteijling was van 1966 tot 1974 raadslid van de gemeente Buren, eerst voor de CHU, later voor de lokale partij Burens Belang waarvan hij mede-oprichter was. In deze periode was hij ook vier jaar wethouder.

In het stadje Buren exploiteerde hij een kunst- en nijverheidswinkel annex galerie.

Hij heeft een lokaal weekblad van de grond getild en is nog altijd als lokaal correspondent werkzaam voor De Zakengids.

Een leven in Buren
Cees Hoogteijling (72) kwam, nog geen vier jaar oud, begin 1938 met zijn ouders naar Buren, waar zijn vader tuinman werd van het Koninklijk Weeshuis. Met onderbrekingen in zijn militaire diensttijd en militaire beroepsjaren, is hij steeds in Buren blijven wonen tot zijn vertrek naar Geldermalsen, twee jaar geleden.

Andere dragers van de Erepenning
De Erepenning van de gemeente Buren is tot dusver uitgereikt aan vier personen: de heer Adriaan de Jong (in 2000) wegens zijn inzet voor de kern Zoelen, wijlen de heer Adriaan Berghuijs (in 2002) wegens zijn inzet voor de stad Buren, de heer Jan Godtschalk (in 2003) die 44 jaar dirigent is geweest van de christelijke brassband Soli Deo Gloria, en de heer Willem van der Linde (in 2006) bij zijn 40-jarig raadslidmaatschap wegens zijn inzet voor de gemeenschap.