De Zuinigste Rijder van Nederland bekend na spannende finale

Senternovem3

P E R S B E R I C H T
Lelystad, 16 december 2006
De Zuinigste Rijder van Nederland bekend na spannende finale

Op zaterdag 16 december 2006 is de wedstrijd De Zuinigste Rijder van Nederland gewonnen door Leon Klerks uit Waalwijk. Aan de wedstrijd hebben ruim 2500 deelnemers meegedaan. De tien zuinigste rijders hebben in de finale tegen elkaar gestreden om de titel 'De Zuinigste Rijder van Nederland' en de hoofdprijs: een weekendje Parijs voor twee personen van de ANWB. De finalisten reden in gelijke auto's een rit op het parcours van het RDW Test Centrum in Lelystad en een rit op de openbare weg. Vervolgens werd gemeten wie de minste brandstof had verbruikt. In de aparte wedstrijd op het parcours tussen Jorinde Moll (bekend van het programma 'De Grote Beurt') en John Williams (van 'Help mijn man is klusser' en 'Dancing on Ice') is John Williams als zuinigste rijder geëindigd.

De wedstrijd De Zuinigste Rijder
Van 22 september tot en met 30 november 2006 kon iedereen met een rijbewijs en de beschikking over een auto meedoen aan de wedstrijd De Zuinigste Rijder. Hiervoor hield men over een afstand van minimaal 1000 kilometer het brandstofverbruik bij. Op de website www.dezuinigsterijder.nl registreerden de deelnemers hun standen en werd het algemeen klassement vermeld. Bij het samenstellen van het klassement werd het brandstofverbruik gecorrigeerd voor het type auto waarin de deelnemer rijdt. Het gaat dus echt om de rijstijl. Uit het klassement zijn de tien zuinigste rijders geselecteerd om aan de finale deel te nemen. De tweede prijs, een VDO Dayton portable navigatiesysteem, beschikbaar gesteld door BOVAG, is gewonnen door Johan Diekema uit Dedemsvaart. André Koopmans uit Makkinga won de derde prijs, een week gratis rijden in een Toyota Prius, beschikbaar gesteld door ALD Automotive.

Het Nieuwe Rijden
De Zuinigste Rijder is een van de activiteiten van Het Nieuwe Rijden. Dit is een comfortabele en veilige rijstijl, waarmee minder brandstof wordt verbruikt. Dit bespaart kosten en is ook nog eens goed voor het milieu. Door de tips van Het Nieuwe Rijden toe te passen, bespaart men al snel 10% brandstof en dit gaat het broeikaseffect tegen. Denk bijvoorbeeld aan op tijd doorschakelen, regelmatige controle van de bandenspanning en de auto laten uitrollen in de versnelling bij het minderen van snelheid. De tips zijn te vinden op www.hetnieuwerijden.nl.

Initiatiefnemers
De Zuinigste Rijder wordt georganiseerd door Het Nieuwe Rijden, in samenwerking met Milieu Centraal, ALD Automotive, ANWB, BOVAG, Citroën, Consumentenbond, OPEL, Prodrive Training, RAI Vereniging, Shell, Veilig Verkeer Nederland en VVCR. Het Nieuwe Rijden is een initiatief van de Ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en wordt uitgevoerd door SenterNovem.