Ingezonden persbericht

FEEST IN'T STAD, IEDEREEN DOET MEE

In december en januari kan u in Antwerpen terecht voor spetterend winterplezier. U kan schaatsen over de Grote Markt, of er van een glaasje glühwein genieten. Feeërieke kerstverlichting, sfeervolle kerstmuziek en originele etalages zorgen voor een unieke sfeer. Breng ook een bezoek aan de kerstmarkt en geniet van het vuurwerk op nieuwjaarsnacht. Laat de winkels van de Scheldestad u met fijne feestideeën inspireren. Ook de Antwerpse musea zetten hun deuren wagenwijd voor u open.

Voor een overzicht van alle evenementen surf naar de website:

Hieronder alvast enkele blikvangers uit het programma.

KERSTMARKT OP DE GROENPLAATS

Van 8 tot en met 26 december wordt de Groenplaats omgetoverd tot een echt kerstdorp met meer dan 60 houten chalets en sfeervolle stalletjes. Er is gezorgd voor een gevarieerd aanbod met kerstartikelen, een kindercarrousel en diverse eet- en drankstands.

Openingsuren:
maandag tot donderdag 11 tot 19 uur
vrijdag 11 tot 22 uur
zaterdag 10 tot 22 uur
zondag 10 tot 21 uur
Uitzonderingen : 8/12 15 tot 22 uur, 24/12 10 tot 18 uur, 25/12 12 tot 18 uur

Meer: http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI1OTU1JnJlY2Y9MA.html

IJSPISTE EN KERSTDORP OP DE GROTE MARKT

Van 8 december tot en met 7 januari wordt het glad en sportief op de Grote Markt. Iedereen kan dan weer naar hartelust schaatsen op een schaatsbaan van maar liefst 600 m². In het kerstdorp rondom de ijspiste kan u terecht voor een borrel, een beker glühwein of een snelle hap.

Openingsuren

zondag tot woensdag 12 tot 22 uur
donderdag tot zaterdag 12 tot 23 uur
Uitzonderingen: 8/12 20 tot 24 uur, 24/12 12 tot 18 uur, 25/12 14 tot 22 uur, 31/12 12 tot 18 uur en
1/1 14 tot 22 uur

Meer: http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MDQ2JnJlY2Y9MA.html

WINTERWANDELING ROND DE KERSTSTAL

Ook dit jaar organiseert Toerisme Antwerpen weer een winterwandeling. Tijdens de wandeling bezoekt u de Onze-Lieve-Vrouwekatedraal, de Groenplaats, de Wilde Zee en Leopoldstraat en zo naar de Plantentuin. Op het Mechelsplein wordt het werk van schrijver Willem Elsschot belicht en brengt u een bezoek aan de Sint-Joriskerk. Vervolgens wandelt u doorheen de Sint-Andrieswijk naar de Sint-Andrieskerk. Kerstspel en -stalletje, kerstboom en -klokken, kerstblok, hulst, maretak, traditionele geschenken, wijn en liederen, alles komt aan bod. Waarom staat er een os en een ezel in de stal? Kwamen de koningen werkelijk uit het Oosten? En waarom waren ze met drie? Wat is de betekenis van de engelen en de ster? Waarom houdt de Heilige Jozef een kaars in de hand? ..
Als afsluiter krijgt u een weldoende consumptie aangeboden, inbegrepen in de prijs.

Data en uren

zaterdag 16 december tot zaterdag 30 december (NIET op 24 en 25 december) telkens van 14 tot 16 uur

Vertrekplaats en eindpunt

De wandeling start aan de ingang van Toerisme Antwerpen, Grote Markt 13 en eindigt twee uur later in de kelder van de Sint-Andrieskerk.

Deelnemers

Het aantal deelnemers is beperkt. Reserveer daarom tijdig uw tickets
|Voorverkoo|6 euro pp                                                     |
|p         |                                                              |
|          |ten laatste tot 17.30 uur de dag vóór het bezoek              |
|          |Balie Toerisme Antwerpen, Grote Markt 13                      |
|          |Tele-onthaal +32 3 232 01 03 (enkel met Visa, Master- of      |
|          |Eurocard) - zondag niet bereikbaar                            |
|Dagverkoop|8 euro pp                                                     |
|          |Balie Toerisme Antwerpen, Grote Markt 13                      |

Meer: http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MTk1JnJlY2Y9MA.html

SFEERVOLLE KERSTSHOPPING EN KOOPZONDAG

Gedurende de feestperiode zullen de winkeliers van het Centraal Station tot de Schelde en van het Zuid tot het Eilandje er alles aan doen om het u naar de zin te maken, met versierde etalages en een extra koopzondag op 17 december, van 13 tot 18 uur. Een warme sfeerverlichting zal de solden vanaf 3 januari nog gezelliger maken.

KERMIS AAN DE SCHELDE, NOSTALGISCHE INDOOR WINTERFOOR IN HANGAR 29 WAAGNATIE

Van 22 december tot en met 7 januari strijkt een nostalgische indoor winterfoor neer aan de Schelde in Hangar 29 Waagnatie. Binnen wordt het een gezellige drukte op de authentieke attracties - carroussel, rupsbaan, bootjesmolen, zwanenmolen (!), cakewalk, luchtschommel, zweefmolen, schiettent, kop van jut. Aan de unieke Fonteinbar kan u genieten van een lekker hapje en een drankje. Naast de Schelde zal een reuzenrad staan mét adembenemend uitzicht.

Voor meer info en openingsuren: http://www.winterfoor.be

KUNST & VLIEGWERK OP HET SINT-JANSPLEIN

Op zaterdag 23 december staat het Sint-Jansplein vanaf 16 uur tot middernacht in het teken van sprookjesachtig 'Kunst & Vliegwerk'. Zo kan u deelnemen aan een kinderbal, ijssculpturen maken, naar wintervertellingen komen luisteren en eindigen met het winterbal en het slotspektakel door Theater Tol.

Voor meer info en openingsuren:
http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MTA3JnJlY2Y9MA.html

KORENFESTIVAL 'STEMMEN IN 'T STAD'

Op 24 en 25 december vanaf 14 uur zal op de Handschoenmarkt voor de tweede maal een zangkorenfestival plaatsvinden in openlucht. Verschillende koren uit diverse levensgemeenschappen en culturen zullen hun opwachting maken.

Voor meer info en uren:
http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MTYwJnJlY2Y9MA.html

STEMMIGE KRIBBENTOCHT IN HISTORISCH ANTWERPEN

Op dinsdag 26 december van 13.30 tot 17.30 uur organiseert Toerisme Provincie Antwerpen voor de dertiende maal een kribbentocht in Antwerpen-centrum.
Wie de wandeling individueel wil afleggen, vindt op de website van Toerisme Antwerpen www.antwerpen.be een overzicht van de verschillende kersttaferelen die u die dag kan bezoeken. Zo kan u zelf het beginpunt van uw wandeling bepalen.
Groepen kunnen een stadsgids reserveren bij Toerisme Antwerpen, +32 (0)3 232 01 03.

Meer op http://www.antwerpen.be/eCache/BEZ/21/623.cmVjPTI1NDE5.html

TALENT DELUXE: VERSGEPERST ONDER DE TOREN

Van 28 december tot en met 7 januari kan u op donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagnamiddag in de gezellige én verwarmde spiegeltent op de Handschoenmarkt komen genieten van optredens allerhande van nieuw opkomend talent. Poëzie, comedy en muziek zullen u de kerststress helemaal doen vergeten.

Voor meer info en uren:
http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MjE4JnJlY2Y9MA.html

EINDEJAARSVUURWERK

Op 31 december 2006 is het tijd voor het ultieme vuurwerkspektakel aan de oevers van de Schelde. De aftelling begint exact twintig seconden voor middernacht. Voordien is er een demonstratie met pyrotechnische strobo's.

Meer: http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MjAyJnJlY2Y9MA.html

NIEUWJAAR VAN OVER DE HELE WERELD LIVE IN ANTWERPEN

Op 31 december (vanaf 12 uur) en 1 januari (tot 12 uur) wordt de overgang van 2006 naar 2007 van over de hele wereld live naar Antwerpen gebracht. Via een groot scherm op de Grote Markt van Antwerpen wordt live overgeschakeld naar een stad waar op dat moment de overgang van oud naar nieuw wordt gemaakt.

Meer: http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MTk0JnJlY2Y9MA.html

1. KERSTBOOMVERBRANDING - EEN WARM VUURSPEKTAKEL VOOR JONG EN OUD.

Op zaterdag 13 januari 2007 vanaf 17 uur vindt op Linkeroever de kerstboomverbranding plaats. Het Frederik Van Eedenplein zal baden in een warme gloed. Vuurartiesten en muzikanten zullen zorgen voor een vurige omlijsting.

Voor meer info en uren: http://www.kerstoplinkeroever.be

EEN ONDERGRONDS AVONTUUR: FLUSHED AWAY

In de cinema kan u nu gaan kijken naar de hilarische familiefilm 'Flushed away', een ondergronds avontuur in de Londense riolen. Wie na het bekijken van deze film zelf wel eens Antwerpen ondergronds wil verkennen, kan op 18. 19 en 29 december deelnemen aan een speciale Flushed Away ruienwandeling van 3 uur.
Meer informatie en reservatie: Flushed Away ruienwandeling, Toerisme Antwerpen, tel +32 (0)3 232 01 03

Meer: http://www.antwerpen.be/eCache/BTH/25/746.cmVjPTI2MDc1JnJlY2Y9MA.htm

OP KERSTVISITE BIJ HENRIETTE

Het Museum Mayer Van Den Bergh stelt dertig kerstkunstwerken tentoon. De voorwerpen dateren van de oudheid tot de 18de eeuw. De rondleiding 'Op visite bij Henriette' verwijst naar Henriette Van Den Bergh die het museum net voor Kerstmis 1904 opende.

Bel of surf naar de website voor de exacte data en tijdstippen van de geleide bezoeken: tel. +32 (0)3 232 42 37 of www.mayervandenbergh.be

EEN ORIGINEEL KERSTCADEAU

Toerisme Provincie Antwerpen heeft een kerstcadeau waaraan u vele jaren plezier beleeft: de fietsbox. In een handige bewaardoos vindt u vier overzichtskaarten van het fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen. 2 750 kilometer fietspaden die u kan ontdekken op eigen houtje, met familie of vrienden. Deze fietsbox kost 15 euro en is o.a. te koop bij Toerisme Antwerpen en Toerisme Provincie Antwerpen.

ANTWERPEN IN DE MEDIA

2. NEW TRAVEL GUIDE: FOOTPRINT ANTWERP & GHENT BY CLARE THOMSON

"The new Footprint pocket guide dedicated to one of the most happening cities in Europe. Once known as Europe's diamond capital, and its second largest port, the proud Flemish city has transcended its trading past to embrace the 21st century with bags of style and a certain nonchalance. To-day, cutting-edge fashion designers rub shoulders with young artists and film-makers in the city's buzzing bars and nightclubs. Nearby Ghent, meanwhile, does little to draw attention to itself, leaving this ancient gem to those in the know."
Read more: http://www.footprintbooks.com

ANTWERP

"What if it were possible to visit a city with the gastronomy of Paris, the cutting-edge fashion of New York, the classic architecture of Florence and the easy walkability of Montreal? To today's traveller, it would have to seem pretty much a perfect-world scenario.
Well, ours being a decidedly imperfect world, such an urban oasis doesn't exist, although there is a place that comes pretty close. And the surprising thing is that Antwerp doesn't even rank among Europe's top tourism draws.(.)"
(The Globe and mail Toronto, Stephen Beaumont, 30/9/2006)

LIVING THE LIFE OF THE SINJOREN IN ANTWERP BELGIUM

"Mention Antwerp to a European, and the reaction is invariably the same: "Oh, what a nice city." And if there's one thing Belgium's second-biggest city is, it's nice. With a postcard-perfect historic center livened by some Europe's most cutting-edge fashions, a surprising amount of fine dining for a city of less than half a million, and an appreciation for the arts that rivals many a bigger metropolis, there's a cosmopolitan air here. From the great Flemish painter Peter Paul Rubens, who lived and worked here, to the diamond merchants who line in streets, to its bustling port (the second-biggest in Europe), Antwerp has always been a city that attracted both arts and commerce, and if there's one thing its citizens know, it's how to live well. (.)"
(Odyssey, Rich Rubin, fall 2006)

ANTWERPEN ANDERS

"Antwerpen: twee uurtjes met de trein en je begeeft je in dé modestad van de Lage Landen, waar het bovendien stikt van de mooie buurten, creatieve mensen en lekker eten en drinken. (.)"
(CJP Magazine, Rita Schroën, oktober/november 2006)

WEEKEND IN FLANDERN

"Brüssel & Antwerpen. Die beiden belgischen Metropolen gelten als Europas heimliche Modehauptstädte. (.) Antwerpen. Ein Tag ist fast zu kurz dür dieses Juwel im Herzen Europas. (.)"
(Woman, Barbara Beltram, 13. Oktober 2006)

MAKE A SHOPPING BREAK FOR THE CONTINENT

" (.)You'll arrive at Central Station, which is nearly as grand and filmic as New York's Version. Residents dress up to the nines, especially in winter; clock Barbours, fur collars, oversized sunglasses and an obscene amount of cashmere. From December 1 until the end of January, there's an open-air ice rink on the Grote Markt, the main square, bordered by fairy-tale stone houses iced with gilt decoration. Then hobble over to any kiosk for some richly deserved hot Belgian waffles and ice cream(.)"
(The Sunday Times, 19 November 2006, Katie Bowman)

ANTWERPEN = ONTWERPEN

"Antwerpen is een modestad bij uitstek. En mode kun je naast kopen ook beleven. Door een inspirerende wandeling door het kloppende fashionhart van de Belgische stad, bijvoorbeeld. (.)"
(Sp!ts, Sigrid Stamkot, 1/12/2006)

CITY OF SURPRISES

"Tumble out of the monumental central railway station in Antwerp and prepare for a rabbit hole of Alice-like experiences. This Belgian city is full of surprises.(.)"
(The Vancouver Courier, Alison Appelbe, December 1, 2006)

SCHILLERNDES JUWEL

"Superlative prägen die Stadt an der Schelde. Die nach Brüssel größte Stadt Belgiens hat den zweitgroßten Hafen Europas, ist die Welt-Diamantenmetropole seit vielen Jahrhunderten. Hier lebte und arbeitete mit Peter Paul Rubens einer der berühmtesten Maler aller Zeiten. Nach und nach entwickelte sich die Stadt mit ihren Kunst- und Kulturschätzen zu einem Eldorado für Genießer, Feinschmecker und zu einem neuen Modezentrum - zu einem faszinierenden Lifestyle-Paradies. (.)"
(bazar.at Reisen)

AGENDA
|DATA       |OMSCHRIJVING               |LOCATIE                      |
|30/11-14/1 |Wonen in welvaart          |De Singel                    |
|1/10-07/01 |DansAnt. Populaire dans in |FotoMuseum                   |
|           |Antwerpen in beeld tot 1960|                             |
|1/10-31/12 |Vorstelijke vluchtelingen. |Rubenshuis                   |
|           |William en Margaret        |                             |
|           |Cavendish in het Rubenshuis|                             |
|           |(1648-1660)                |                             |
|1/10-31/12 |Schrijvers zonder grenzen  |Letterenhuis                 |
|1/10-31/12 |Mummies in de bibliotheek. |Stadsbibliotheek             |
|           |Egyptische oudheden in     |                             |
|           |Antwerpen                  |                             |
|1/10-31/12 |Babur's Erfenis. De invloed|Diamantmuseum                |
|           |van het Mogoljuweel op     |                             |
|           |historische en hedendaagse |                             |
|           |diamantjuwelen.            |                             |
|1/10-7/1   |Zilver uit Antwerpen       |Zilvermuseum Sterckshof      |
|7/10-7/1   |Gorge (l) Beklemming en    |Koninklijk Museum voor Schone|
|           |verademing in de kunst     |Kunsten                      |
|           |(1840-2006)                |                             |
|3/9-25/2   |Met één voet in Amerika    |Eugeen Van Mieghem Museum    |
|22-29/1    |A Fashion Week             |                             |

CONTACT

Deze nieuwsbrief is een creatie van Toerisme Antwerpen, pers en communicatie
|Frank Deijnckens                  |Ellen Hubert                      |
|Persverantwoordelijke             |Persmedewerkster                  |
|frank.deijnckens@stad.antwerpen.be|ellen.hubert@stad.antwerpen.be    |
|                                  |tel +32 (0)3 203 95 54            |
|tel +32 (0)3 203 95 17            |                                  |
|Vera Verschooren                  |Anja De Roeck                     |
|Persmedewerkster                  |Persmedewerkster                  |
|vera.verschooren@stad.antwerpen.be|anja.deroeck@stad.antwerpen.be    |
|                                  |tel +32 (0)3 203 95 65            |
|tel +32 (0)3 203 95 14            |                                  |
|Hoofdredacteur:                   |Verantwoordelijke Uitgever:       |
|Frank Deijnckens                  |Annik Bogaert                     |
|                                  |                                  |
|Redacteur:                        |Manager Vrijetijdseconomie -      |
|Ellen Hubert                      |Toerisme Antwerpen                |

TOERISME ANTWERPEN
Grote Markt 13
2000 Antwerpen
tel +32 (0)3 232 01 03
fax +32 (0)3 231 95 35
email toerisme@stad.antwerpen.be
website www.antwerpen.be

---- --