Dienstenbond CNV

Op 18 december zullen onderhandelingen worden gestart door CNV Dienstenbond over de CAO voor de uitzendkrachten die met de ABU is afgesloten.
12-12-2006

Op 18 december zullen onderhandelingen worden gestart door CNV Dienstenbond over de CAO voor de uitzendkrachten die met de ABU is afgesloten.

De onderhandelingen moeten leiden tot een vernieuwde en betere CAO die vanaf 1 april 2007 ingaat. In 2006 is door CNV Dienstenbond veel onderhandeld over een nieuwe pensioenregeling voor langdurige uitzendkrachten. Dat heeft helaas nog geen resultaten opgeleverd. Pensioen zal dan ook weer een belangrijk onderwerp worden in de onderhandelingen. Daarnaast zullen ook andere eisen aan de orde komen.

De volgende data zijn vastgelegd voor de onderhandelingen over de ABU CAO voor uitzendkrachten: 18 december, 15 januari, 8 februari, 6 maart, 22 maart.

Het zit het met de loonstijging in 2007?
De loonstijging voor uitzendkrachten wordt automatisch berekend en betaald in de eerste week van juli. De loonsverhoging wordt berekend aan de hand van de loonstijgingen van 30 CAOs in Nederland. Onder deze 30 CAOs vallen meer dan 2 miljoen werknemers in Nederland. Bovendien zijn deze CAOs een afspiegeling van de sectoren waarin uitzendkrachten vooral werken. Aan de hand van de verschillende loonstijgingen in deze CAOs wordt de loonstijging voor uitzendkrachten berekend. Voor het jaar 2006 kwam de rekensom uit op 1,37%.

Wat gebeurt er komend jaar met mijn pensioen?
Omdat een vernieuwing nog niet gelukt is, blijft de pensioenregeling nog een jaar zoals die nu ook is. De verlaagde premie die dit voorjaar was afgesproken (2,6% in plaats van 3,5%) is in uw voordeel en dat zal in 2007 ook zo blijven. De strijd over een betere pensioenregeling gaat wel onverminderd door. Hier onder is al een opsomming gemaakt van onderwerpen waar leden aandacht voor hebben gevraagd of ontevreden over zijn.

Het loon van de inlener.
De hoofdregel is dat het loon van de inlener van toepassing wordt nadat u 26 weken via het uitzendbureau bij één inlener heeft gewerkt. Na 26 gewerkte weken moet het loon van de inlener worden betaald (artikel 22, lid 5 onderdeel b). Daaronder wordt verstaan het schaalsalaris zoals dat gebruikelijk is bij de inlener, de ADV regeling van de inlener, toeslagen die de inlener gebruikt, etc. Wat er niet onder valt zijn de eenmalige uitkeringen die een inlener geeft, winstuitkeringen en een betere doorbetaling betaling bij ziekte.

Voorstel:
CNV Dienstenbond wil dat al deze elementen ook voor uitzendkrachten van toepassing zijn als zij 26 weken bij een inlener hebben gewerkt.

Ongelijke behandeling bij nieuwe uitzendopdracht.

Uitzendkrachten in fase C melden dat zij het onrechtvaardig vinden dat zij bij een nieuwe uitzendopdracht terug kunnen vallen tot 90% van het loon dat zij verdienden in de vorige uitzendopdracht. Voor uitzendkrachten die in fase B zitten, geldt dat zij in ieder geval net zoveel betaald moeten krijgen als in de vorige uitzendopdracht. Hierdoor ontstaat ongelijke behandeling tussen uitzendkrachten in fase C (onbepaalde tijd) en fase B (contracten voor bepaalde tijd).

Voorstel:
CNV Dienstenbond wil een garantie afspreken dat het loon bij een nieuwe opdracht altijd minstens gelijk moet zijn aan het loon in de vorige uitzendopdracht.

Reiskosten voor uitzendkrachten.

Als het loon van de inlener van toepassing is en de inlener kent een reiskosten regeling, dan geldt deze ook voor uitzendkrachten. Is er nog geen 26 weken gewerkt dan hangt het teveel van de intercedent af of er een vergoeding voor reiskosten wordt gegeven.

Voorstel:
CNV Dienstenbond wil dit veranderen. Los van de situatie waarin gewerkt wordt moet altijd een reiskostenvergoeding van toepassing zijn. Het voorstel is om altijd 19ct/km te betalen.

Doorbetaling bij ziekte.
De uitzendsector loopt achter als het gaat om de loondoorbetaling bij ziekte. Volgens de huidige CAO wordt 91% betaald in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar van ziekte.

Voorstel:
CNV Dienstenbond wil in het eerste jaar de loondoorbetaling naar 100% optrekken. Ook dienen wachtdagen afgeschaft te worden.

Leegloop.
Als de uitzendopdracht afgelopen is, terwijl de arbeidsovereenkomst wel doorloopt, zijn in de CAO afspraken gemaakt over de loondoorbetaling aan de uitzendkracht. De hoogte van dit loon kan lager zijn dan het loon dat werd verdiend in de laatste opdracht. Een inkomensval tot 90% van het laatste loon is mogelijk.

Voorstel:
CNV Dienstenbond wil de inkomensgevolgen verzachten van de uitzendkrachten die hiermee te maken krijgen, door een afbouw regeling te maken. Het inkomen bij leegloop gaat dan stapsgewijs terug, naarmate de periode van leegloop langer duurt. De afbouwregeling zou moeten gelden voor het loon, maar ook de eerder verdiende toeslagen, zoals ploegen toeslag.

Uw Kans
Natuurlijk kunnen ook vele andere zaken aan de orde komen. U heeft het daarbij voor het zeggen. Via het meegestuurde formulier kunt u uw voorkeur aangeven en aanvullende eisen stellen (alleen voor leden). Uw reactie zien we graag uiterlijk vrijdag 15 december, 17.00 uur terug. U kunt uw reactie ook mailen naar s.rijken@cnvdibo.nl

Informatie
Neem voor vragen contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl