Het Nederlandse Rode Kruis

18 december 2006
Immigrantendag in teken allochtone vrijwilligsters

Allochtone vrouwen in zes gemeenten worden extra gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen. Dit gebeurt via het project Duizend en één Kracht. Een samenwerkingsverband van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gemeenten, migrantenorganisaties en vrijwilligersorganisaties.

Zes steden
Duizend en één Kracht gaat in januari van start in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Breda en Nijmegen. Het project sluit aan bij de bestaande activiteiten van vrijwilligersorganisaties en inburgeringstrajecten. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat vrouwen actief worden in de samenleving. Bovendien zitten de vrijwilligersorganisaties te springen om allochtone vrijwilligers.

De plaatselijke afdelingen van vrijwilligersorganisaties en migrantenorganisaties in de steden gaan vrouwen werven voor vrijwilligerswerk en hen daarbij begeleiden. De gemeente en de vrijwilligerscentrale coördineren de verschillende activiteiten. Het ministerie van SZW betaalt de komende drie jaar de kosten, die zijn begroot op 3,5 miljoen euro.

PaVEM
Het project komt voort uit de commissie-PaVEM, die de maatschappelijke participatie van vrouwen uit etnische minderheden bevorderde. De commissie-PaVEM heeft in 2005 afspraken gemaakt met vier grote vrijwilligersorganisaties: het Rode Kruis, Humanitas, Vluchtelingenwerk en t Gilde. Het ministerie heeft na het opheffen van de commissie de uitwerking van de afspraken overgenomen. Behalve de vier vrijwilligersorganisaties doen aan het project mee: het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), het kennisinstituut voor vrijwillige inzet Civiq, het Empowerment centre EVC, en vrijwilligerscentrales in de zes gemeenten.