Gemeente Gilze en Rijen

14 december 2006

College past tarieven en betalingswijze Diftar aan

Na ruim een half jaar 'wennen' voert de gemeente Gilze en Rijen per 1 januari 2007 het nieuwe afvalinzamelingssysteem Diftar definitief in. De grijze en groene containers met chip zijn intussen al tot het vertrouwde straatbeeld gaan behoren en veel inwoners hebben ook de groene papierbak en de verzamelcontainers voor luiers al in gebruik genomen. Nieuw is de manier waarop de gemeente voortaan met de burger afrekent (vast en variabel tarief). En ook de inzamelroutes zullen per 5 februari (dit is de eerste maandag in februari) gaan veranderen.

Diftar staat voor 'gedifferentieerd tarief' voor afvalinzameling. Het betekent dat de burger betaalt voor het aantal keren dat de grijze en de groene container aan de straat worden gezet. De vuilniswagen registreert dit via de ingebouwde chip. Het afval wordt dus níet gewogen, maar de gemeente telt de hoeveelheid ledigingen bij elkaar op. Waarbij natuurlijk wel de grootte van de containers - 140 of 240 liter - een rol speelt.

'De vervuiler betaalt' is het principe waar Diftar van uit gaat. Daarmee is het een eerlijker manier van afvalinzameling, die bovendien goed kan zijn voor milieu én portemonnee. Want wie bewust met het scheiden van afval omgaat, zal minder hoeven te betalen.

Gewijzigd voorstel
Eerder al deed het college van B & W de gemeenteraadsfracties een voorstel voor de in 2007 nieuw te hanteren tarieven en de manier van afrekenen met de burger. Gehoor gevend aan verzoeken van fracties in de commissievergadering van 28 november jl, heeft het college besloten de voorgestelde tarieven voor afvalinzameling in 2007 te herzien en ook de manier van betalen nog eens te heroverwegen.

De nieuw voorgestelde tarieven zien er nu als volgt uit:

Vastrecht 126,00 euro
gebruik verzamelcontainer 99,96 euro
lediging container restafval 240 liter 6,00 euro lediging container restafval 140 liter 3,50 euro lediging container GFT afval 240 liter 4,50 euro lediging container GFT afval 140 liter 2,65 euro

Met Diftar vervalt dus het onderscheid tussen één- en meerpersoonshuishoudens; de heffing bestaat voor iedereen voortaan uit twee delen: het vastrecht en het variabel tarief. Het vastrecht is het basisbedrag dat ieder huishouden per jaar betaalt. Hierin zijn de kosten verwerkt die de gemeente maakt voor personeel, vrachtauto, glasbak, milieustraat en dergelijke. Daar bovenop komt het variabel tarief voor het aantal keren dat de grijze en groene container aan de straat worden gezet.

Ongeveer zestig procent van onze inwoners heeft gekozen voor het standaardpakket, de grote grijze (240 liter) container voor restafval en de kleine groene (140 liter) container voor gft-afval. Bij het vaststellen van de tarieven is uitgegaan van de ervaringen in andere gemeenten, waar deze grijze bak gemiddeld zestien keer en deze groene bak gemiddeld tien keer per jaar worden geledigd.

Op basis van deze tarieven kan ieder huishouden door bewust om te gaan met afval en door goed te scheiden, zelf de kosten in de hand houden. Er zijn mogelijkheden om ruim 30 euro te besparen. Maar zelfs als een huishouden de grijze bak twintigmaal in plaats van zestienmaal en de groene bak dertienmaal in plaats van tienmaal aanbiedt, dan nog blijft dit iets onder de kosten van 2006 (281,16 euro). Ieder huishouden heeft overigens een gratis knipkaart voor de milieustraat aangeboden gekregen, die heel 2007 geldig is en vier knippen bevat.

Manier van betalen
Hoe brengt de gemeente de nieuwe afvalstoffenheffing in rekening? In februari 2007 ontvangt ieder huishouden de voorlopige aanslagen voor vastrecht (euro 126) en variabel tarief (voor het standaardpakket het verwachte gemiddelde van 122,50 euro), samen met de andere gemeentelijke aanslagen. Bij inwoners die een machtiging hebben afgegeven, schrijft de gemeente alle aanslagen, inclusief die van Diftar, in tien maandelijkse termijnen af. Na een jaar wordt aan de hand van het aantal ledigingen berekend, wat een huishouden nu definitief moet betalen en verrekent de gemeente dit. Dezelfde werkwijze dus als bij de gas- en elektriciteitsrekeningen. De uitdaging in het geval van Diftar is: voor wie het afval goed scheidt, valt er nog wat terug te verdienen.

Routes
Om zo effectief mogelijk te kunnen werken en de kosten (en dus ook het tarief) zo laag mogelijk te houden, gaan de vuilniswagens nieuwe routes rijden. Deze routes gaan op maandag 5 februari in. Gevolg daarvan kan voor een burger zijn dat het afval voortaan op een andere dan de gebruikelijke dag wordt opgehaald en mogelijk op een ander (wisselend) tijdstip. Belangrijk is daarom dat het afval in alle gevallen om 7.30 uur aan de straat staat. Ruim voordat de nieuwe routes ingaan, valt op ieder adres de afvalkalender 2007 in de bus met daarop alle data waarop in de betreffende wijk rest-, gft, grof- of papierafval wordt opgehaald. . Ook afwijkingen door feestdagen en dergelijke geven we in de kalender duidelijk aan.

Definitief besluit
De gemeenteraad neemt in de vergadering van maandag 18 december een definitief besluit over de gewijzigde voorstellen.

Op woensdag 27 december komt Diftarkrant III uit waarin de gemeente alles voor de burger nog eens goed op een rijtje zet. De krant wordt als bijlage in Weekblad Gilze en Rijen huis aan huis verspreid.