Het Nederlandse Rode Kruis

18 december 2006
Hulpactie watersnood Somalië

In Somalië zijn door extreem grote regenval in de afgelopen maanden de rivieren Shabelle en Juba buiten hun oevers getreden. Veel Somaliërs zijn dijken op gevlucht, waar ze worden omringd door water. Zeker 80 mensen, waar onder veel kinderen, zijn verdronken of door krokodillen gedood en honderdduizenden zijn ontheemd. Voorafgaand aan de overstromingen werd Somalië geteisterd door grote droogte en een langdurig conflict. Daardoor ontstonden ernstige voedseltekorten. In veel gebieden was de grond zo droog, dat deze het regenwater niet kon absorberen. Alhoewel de oogst in juli van dit jaar vrij goed was, zijn de meeste gewassen verloren gegaan door het overvloedige water.

Ziektes
De infrastructuur in Somalië is zwaar beschadigd geraakt, landbouwgrond is vernield en complete dorpen zijn geïsoleerd geraakt. Het risico op ziektes als malaria en cholera is groot. In verschillende gebieden is reeds diaree uitgebroken. Al deze ziektes worden overgebracht door besmet water. Omdat veel bruggen en wegen zijn vernield, is het verlenen van hulp extra moeilijk.

Motorboten
Het Rode Kruis is een van de weinige organisaties die in staat is om de slachtoffers in geïsoleerde gebieden te bereiken. Met behulp van motorboten geeft het Rode Kruis de slachtoffers schoon drinkwater en voedsel en waar nodig goede informatie ter voorkoming van gezondheidsproblemen. Verder distribueert de hulporganisatie dekens, tentzeil en klamboes in het getroffen gebied.