Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk ARBO/KON/2006/98103 Doorkiesnummer Datum 19 december 2006 Faxnummer

Onderwerp Aanbieding IWI rapport "zorg om arbo"

Hierbij ontvangt u het rapport `Zorg om Arbo' van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). Het rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de werking en uitvoering van het wettelijke stelsel van certificering van de vier kerndeskundigen van de arbodiensten: veiligheidskundigen, arbeids- en organisatiedeskundigen, arbeidshygiënisten en bedrijfsartsen.

In haar rapport concludeert IWI het volgende:

1 IWI is van oordeel dat de certificering goed wordt uitgevoerd en dat het verlenen van certificaten inhoudelijk in orde is.

2 IWI is van mening dat de certificatie- en keuringsinstellingen op een goede manier controleren of de deskundigen aan hun scholings- en werkervaringseisen voldoen.
3 IWI heeft een aantal specifieke commentaarpunten die onderstaand kort worden toegelicht.

Specifieke commentaarpunten:

1 Arbeids- en organisatiedeskundigen:
Voor deze certificatieregeling is KIWA N.V. door de Minister van SZW aangewezen als certificerende instelling.
a KIWA N.V. hanteerde, als CKI, een herzien certificatieschema dat niet door de Minister van SZW vastgesteld is.
Per 30 november j.l. is een regeling van kracht geworden waardoor het herziene schema vastgesteld is (Staatscourant 28 november 2006, nr.232). Daarmee zijn de afgegeven certificaten nu juridisch geborgd.
b KIWA N.V. is nog niet geaccrediteerd.
Het hebben van een accreditatie is geen voorwaarde om aangewezen te worden. Indien er geen accreditatie aanwezig is, betekent dit dat het onderzoek van IWI om tot aanwijzing te komen diepgaander is. De aangewezen instelling heeft duidelijk inzet getoond om de accreditatie te verkrijgen; zij heeft diverse malen een accreditatie aangevraagd bij de Raad van Accreditatie. De instelling heeft inmiddels aangegeven

Ons kenmerk ARBO/KON/2006/98103

dat zij weer contact met de RvA zal opnemen.


2 Arbeidshygiënisten:
Voor deze certificatieregeling was tot voor kort geen instelling door de Minister van SZW aangewezen.
a SKO heeft, als CKI, vanaf 2003 tot nu certificaten afgegeven, terwijl ze niet aangewezen was.
Onderzoek uitgevoerd door IWI heeft aangewezen dat de verstrekte certificaten deugdelijk zijn. Per 30 november j.l. is dan ook een regeling van kracht geworden waardoor bepaald is dat de indertijd afgegeven certificaten juridisch gezien voldoen aan de geldende regelgeving (Staatscourant 28 november 2006, nr.232). b SKO is niet aangewezen
Per 3 november j.l. is SKO aangewezen (Staatscourant 15 november 2006, nr.223).


3 Arbodiensten:
Doordat de arbodiensten geen 4 (deugdelijke) gecertificeerde arbo-deskundigen in dienst kunnen hebben (vanwege bovenstaande kritiekpunten) voldoen de arbodiensten ook niet aan hun eisen voor certificatie, zoals bepaald in de arboregelgeving. Doordat de bovenstaande commentaarpunten 1a en 2a en 2b inmiddels opgelost zijn voldoen de arbodiensten wel aan de eisen voor certificatie.

Concluderend kan gesteld worden dat de commentaarpunten van IWI ten tijde van het onderzoek terecht waren, maar dat deze nu opgelost zijn.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Bijlage(n): IWI rapport "zorg om arbo"


---