Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 277

datum: 19 december 2006

Gemeente, politie en brandweer pakken schadeposten jaarwisseling aan

De gemeente Amersfoort, politie en brandweer slaan ook dit jaar de handen ineen om de schade die rond Oud en Nieuw wordt aangericht te beperken. Tot 2004 was de jaarwisseling in met name Soesterkwartier vrij onrustig. Overlast, brandjes en vernielingen zorgden voor forse schade en gevoelens van onveiligheid. Dankzij een mix van preventieve maatregelen en een lik-op-stuk-benadering, verliep de jaarwisseling de afgelopen twee jaar een stuk rustiger en daalde de schade van 200.000 naar 50 a 75.000 euro vorig jaar.

De aanpak omvat maatregelen als het aanschrijven van instellingen en bouwbedrijven om risicovolle materialen - zoals hout en stenen - op te ruimen, het van tevoren bezoeken en volgen van bij de politie bekende vandalen, het terugbrengen van het aantal vreugdevuren en het gezamenlijk door politie en brandweer surveilleren en nalopen van brandmeldingen in de nieuwjaarsnacht. Bij de Flint hangen bewakingscamera's. Wie betrapt wordt op vandalisme kan de portemonnee trekken om de rekening te betalen en krijgt ook nog eens een proces verbaal. Om een idee te geven van wat het betalen van zelf veroorzaakte schade kost: een nieuwe afvalbak kost 405 euro, een bushalte 2300 euro.

Vreugdevuren
In Amersfoort is het stoken van vreugdevuren op een aantal plaatsen min of meer traditie. Maar door weersomstandigheden en het gebruik van 'niet schone' materialen, kunnen vreugdevuren uit de hand lopen. En het herstellen van gesmolten asfalt is een kostbare aangelegenheid. Daarom is het beleid van de gemeente erop gericht om het aantal vreugdevuren zoveel mogelijk te beperken. Dit jaar zijn er op drie plaatsen in de stad vreugdevuren toegestaan: op de daartoe aangelegde zandplaten aan de Noordewierweg bij de Emmauskerk, op de hoek Miereveldstraat/Frans Halsstraat en op de hoek van de Hertenstraat/Wolvenstraat. Het is verboden om op andere plaatsen in de openbare ruimte een vreugdevuur te maken. Politie en brandweer zien toe op naleving van dit verbod.

Dance 2 double 07

Op het terrein tussen Eemplein en Kleine Koppel organiseert evenementenorganisator Eventa in opdracht van de gemeente weer een Oud- en Nieuwfeest. Anders dan bij de vorige feesten is de programmering vooral afgestemd op jongeren tot 30 jaar. Ook nieuw is dat er dit keer overdekt - in een megapartytent met dansvloer - gedanst kan worden. Het feest start om 23.00 uur en duurt tot een uur of 2.00. De toegang is gratis.

Het programma ziet er als volgt uit:

23.00 DJ Arie en Gerard
23.30 DJ Robaco en Willie-D
00.00 Hiphop met HADRIE
15. DJ Robaco en Willie-D en dansact
45. DJ Wazza en paaldansact
15. Mc Bizzey breakdancers en vuurspuwers

Medewerking gevraagd
De gemeente vraagt niet alleen de medewerking van bedrijven en instellingen om kwaadwillenden weinig kans te geven: ze roept ook inwoners op om geen verpakkingsmaterialen, oud papier of hout op of aan de openbare weg te laten staan.

Ieder jaar blijken inwoners zelf brandbare materialen te verzamelen om een (illegaal) vreugdevuur te maken. Wat ze zich vaak niet realiseren is dat dat brandonveilige situaties oplevert. Wie weet heeft van opslag van brandbare materialen in de buurt kan dit melden bij de politie op 0900 - 8844. Op dit nummer kunnen inwoners ook vernielingen melden, net als (onder kantoortijden) bij het meldpunt woonomgeving: (033) 469 48 69. Er wordt dan voor snel herstel zorg gedragen.

Informatie: communicatie concernstaf, Jetske Hingst, telefoon 033 469 43 63, jt.hingst@amersfoort.nl

---- --