Gemeente Dinkelland

Gezamenlijk persbericht


- Gemeente Dinkelland


- Politie Twente, afdeling Dinkelland


- OM, Almelo


- Horecagelegenheden Bruins in Saasveld en Tijs in Lattrop

Datum: 19 december '06

Horecaconvenanten Dinkelland succesvol

Evaluatie Horecaconvenanten Dinkelland

13 december heeft een evaluatie plaatsgevonden van de horecaconvenanten in Dinkelland. In deze horecaconvenanten hebben Disco Dancing Tijs in Lattrop, Disco Dancing Bruins, Politie Twente afdeling Dinkelland, het Openbaar Ministerie in Almelo en de gemeente Dinkelland afspraken vastgelegd om het horecabezoek voor een ieder zo veilig en aangenaam mogelijk te laten verlopen en om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen c.q. te beperken. Uit de evaluatie is gebleken dat de afspraken die twee jaar geleden zijn vastgelegd goed blijken te werken en hun vruchten afwerpen.

Toelichting

Voor de evaluatie zijn alle deelnemers in de convenanten samen met de dorpsraden van Lattrop en Saasveld uitgenodigd om aan te kunnen geven wat hun bevindingen zijn m.b.t. het terugdringen van de horecaoverlast. Uit deze evaluatie blijkt dat de resultaten, voortvloeiend uit de convenanten, zeer succesvol zijn. De intensievere vorm van samenwerking die is vastgelegd, werkt dus, is de conclusie van de evaluatie.

Opmerkingen die gemaakt zijn tijdens de evaluatie waren o.a.:
-Overlast van horecabezoekers is afgenomen, aantal klachten van buurtbewoners is afgenomen.
-Samenwerking tussen portiers/horecapersoneel en politie werkt goed, mede door intensievere contacten.
-Het sluitingstijdenbeleid voor de horeca wordt positief ervaren.
-Geweldszaken gerelateerd aan de horeca zijn afgenomen in de afgelopen twee jaar en de geweldszaken die er waren zijn vaker opgelost door de samenwerking tussen horecapersoneel/portiers en politie.

Tijdens de evaluatie kwamen ook een aantal aandachtspunten naar voren, die in de nabije toekomst opgepakt moeten worden. O.a. de parkeersituatie rondom horecagelegenheid Tijs en Bruins, de verkeersafwikkeling van het taxivervoer en autoverkeer, op- en uitstapplaatsen discovervoer in nabij gelegen stads- en dorpskernen. Plaatsen van afvalbakken in omgeving horecagelegenheid.

Daarnaast wordt in de regio Twente binnenkort een project gestart, waarbij het alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 wordt aangepakt. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de Twentse burgemeesters.

Binnenkort zullen de betrokken partijen de aandachtspunten verder uit werken.

Achtergrondinformatie inhoud horecaconvenanten:
Op 22 december 2004 zijn in de gemeente Dinkelland horecaconvenanten gesloten. Deelnemende partijen van de horecaconvenanten zijn Disco Dancing Tijs in Lattrop, Disco Dancing Bruins, gemeente Dinkelland, Politie Twente, afdeling Dinkelland en het Openbaar Ministerie in Almelo.

De afspraken in de convenanten zijn gericht op o.a. het toelatingsbeleid, beveiliging en toezicht, onderhoud en toezicht omgeving horecabedrijf, voorkomen van alcoholmisbruik/bevorderen van verantwoord alcoholgebruik, veilig parkeren, veilige verkeerssituaties, sluitingstijden.

Iedere partij heeft in de horecaconvenanten inspanningen vastgelegd, waar zij zelf zorg voor dragen. Deze inspanningen zijn veelal gericht op een intensievere samenwerking, om zo te komen tot betere resultaten.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met burgemeester Mr. F.P.M. Willeme, telefoonnummer 0541-854108

---- --