Gemeente Amsterdam



Persbericht/Uitnodiging

13 december 2006

Winnaar Zuiderkerkprijs: hét icoon van de Amsterdamse Woningbouw 2006

Uitreiking door Wethouder van Poelgeest op dinsdag 19 december

Dit jaar wordt voor de 9e keer de Zuiderkerkprijs uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. Alle projecten (59) die tussen augustus 2005 en augustus 2006 zijn opgeleverd, dingen mee naar de prijs. Tevens maakt de wethouder tijdens deze platformbijeenkomst van Woningbouwregie de cijfers van de totale woningproductie 2006 bekend.

De Zuiderkerkprijsjury, onder voorzitterschap van Felix Rottenberg, beoordeelde de architectonische- en stedenbouwkundige uitwerking, programma en typologie in zijn context, prijs-kwaliteitverhouding, duurzaamheid en aanpasbaarheid. Opvallend is dat het thema toekomstwaarde meer dan andere jaren een rol heeft gespeeld. Volgens de jury heeft Amsterdam een icoon nodig: het winnende project moet - naast het vergroten van het persoonlijke woongenot - ook bijdragen aan een prettige en goede woonomgeving en indirect aan het welbevinden van de stad.

De Zuiderkerkprijs is een kunstwerk dat elk jaar wordt ontworpen door een andere kunstenaar. De prijs wordt in drievoud uitgevoerd: een voor de architect, een voor de opdrachtgever en een voor het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam. De Zuiderkerkprijs 2006 is gemaakt door Govert Heikoop.

Boek en website

Vanaf 19 december is het vernieuwde projectenboek beschikbaar én zijn alle projecten tevens uitgebreid te bekijken op de website www.oga.amsterdam.nl, onder het kopje projecten Amsterdam 2005-2006. In het boek en op de website zijn naast woningbouwprojecten, groter dan vier woningen, ook kantoren en voorzieningen opgenomen, gedocumenteerd met diverse foto's en plattegronden.

Datum en locatie Platformbijeenkomst/Uitreiking Zuiderkerkprijs:

Dinsdag 19 december 2006

Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, Amsterdam

Meer informatie:
Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, communicatie woningbouwregie, Annemarie Satink, tel: 020 552 6051 of 06 55 77 03 10. De genomineerden staan vermeld op onderstaande bijlage.

Aanvang: 16.00 uur

BIJLAGE

Genomineerden Zuiderkerkprijs:

1. Project: Leeuwenhoekcluster (stadsdeel Oost-Watergraafsmeer) Architect: Van Sambeek & Van Veen architecten
Opdrachtgever: De Principaal

2. Project: Simon 3 (stadsdeel Centrum)
Architect: Köther en Salman Architekten
Opdrachtgever: De Principaal

3. Project: IJburg 23b (stadsdeel Zeeburg)
Architect: VMX architects
Opdrachtgever: Johan Matser Projectontwikkeling


---- --