Uitspraak op 19 december in de zaken van Stichting Feyenoord en Van den Herik

De Hoge Raad doet uitspraak in de samenhangende strafzaken tegen de verdachte Stichting Feyenoord en de verdachte J. van den Herik. De zaken hebben betrekking op de vraag of ten tijde van een spelerstransfer in 1995 sprake is geweest van het opzettelijk onjuist of onvolledig doen van aangiften loonbelasting/premies volksverzekering en het voorhanden hebben van valse of vervalste bescheiden.

De rechtbank Rotterdam heeft op 29 november 2002 de beide verdachten vrijgesproken (zie rechtspraak.nl, LJN AF1248). Het Openbaar Ministerie heeft tegen de uitspraken hoger beroep ingesteld.
Op 8 november 2005 heeft het hof 's-Gravenhage de beide verdachten vrijgesproken (zie rechtspraak.nl, LJN AU5752 en LJN AU5750).

Het cassatieberoep bij de Hoge Raad:
Het Openbaar Ministerie heeft beroep in cassatie ingesteld. In beide zaken is namens de verdachte incidenteel cassatieberoep ingesteld. Dit is een voorwaardelijk cassatieberoep, namelijk uitsluitend voor het geval een of meer klachten van het Openbaar Ministerie doel zouden treffen.

In beide zaken klaagt het Openbaar Ministerie over de motivering van de door het hof gegeven vrijspraken.

In cassatie worden de zaken behandeld door mr. E. van Liere, advocaat te Rotterdam, voor de Stichting Feyenoord en door mr. J.J.M. Hertoghs en mr. G.J.M.E. de Bont, beiden advocaat te Breda, voor Van den Herik. De raadslieden hebben het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie tegengesproken.

Advocaat-generaal mr. J. Wortel heeft in zijn conclusie van 19 september 2006 de Hoge Raad geadviseerd:

- het (principale) beroep van het Openbaar Ministerie te verwerpen en de verdachten in het (incidentele) cassatieberoep niet-ontvankelijk te verklaren;

- in het geval de Hoge Raad de klachten van het Openbaar Ministerie gegrond zou bevinden het door de verdachten ingestelde incidentele cassatieberoep te verwerpen.

De Hoge Raad doet in beide zaken op dinsdag 19 december 2006, 12.00 uur, uitspraak.
Een samenvatting van de uitspraken zal rond 12.30 uur worden gepubliceerd op de website hogeraad.nl/actualiteiten en de volledige uitspraken (met rolnr. 03530/05 en 03531/05) worden zo snel mogelijk daarna gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Den Haag, 15 december 2006
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 18 december 2006 Naar boven