Vereniging van Effectenbezitters


VEH, VEB en Independer starten actie verliespolis.nl

Doel: onderzoek en compensatie

Na het afbreken van de besprekingen met het Verbond van Verzekeraars hebben Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Effectenbezitters en Independer besloten gezamenlijk actie te ondernemen. Zij zijn van mening dat tenminste een deel van de producten op het snijvlak van beleggen en verzekeren - vooral de beleggingsverzekeringen en beleggingshypotheken - belangrijke tekortkomingen bevatten.

Het betreft onder meer producten:

* met een te hoge kostenstructuur,

* die niet aan de brochure of aan de polisvoorwaarden voldoen,
* die - gezien de karakteristieken van het product - een te laag rendement bieden,
* die veel duurder zijn dan de samenstellende delen van het product,
* waarbij klanten onjuist, onvolledig en/of misleidend zijn voorgelicht.

Het doel van deze actie is tweeledig:

* het onderzoeken van de misstanden met betrekking tot hybride producten op het snijvlak van beleggen en verzekeren: de beleggingsverzekeringen en de beleggingshypotheken. Het onderzoek zal zich richten op de (verborgen) kosten, de verstrekte prognoses en gewekte verwachtingen en op de juistheid en volledigheid van verstrekte informatie.
* het onderzoeken van de mogelijkheden om benadeelde klanten te compenseren. Daarvoor zijn diverse mogelijkheden. Voor afgelopen contracten kan dat neerkomen op compensatie, terwijl voor lopende producten wordt gestreefd naar verbetering van de producten.

De noodzaak voor gedegen onderzoek ingegeven door het feit dat een groot aantal - 15 à 20 - aanbieders met vele honderden producten betrokken is. In eerste instantie zullen de drie partijen - twee belangenbehartigingsorganisaties VEH en VEB, samen met Independer - ernaar streven om oplossingen in samenspraak met de aanbieders te bewerkstelligen. Indien dat niet lukt, worden juridische acties nadrukkelijk niet uitgesloten.

De drie partijen hebben besloten tot de oprichting van de Stichting Verliespolis waarin de inspanningen worden gebundeld.

VEB, VEH, Independer en Stichting Verliespolis roepen (gedupeerde) houders van dergelijke producten op zich bij de stichting Verliespolis aan te sluiten. Dat kan door registratie op de website www.verliespolis.nl . De VEB en VEH zullen ieder een lening van 90.000 euro verstrekken aan de stichting om de financiering - en de voortvarende aanpak van het onderzoek - tijdens de startperiode zeker te stellen. Aan deelnemers aan de stichting Verliespolis - de gedupeerde consumenten- zal in tweede instantie een geringe financiële bijdrage kunnen worden gevraagd.

De Stichting Verliespolis zal worden bijgestaan door de advocaten Schonewille (BarentsKrans) en Lemstra (Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn). Independer zal een belangrijke rol spelen bij het onderzoek. De Consumentenbond -die samen met de vier genoemde partijen om een staatscommissie Beleggingsverzekeringen heeft gevraagd- staat positief tegenover dit initiatief en zal zich specifiek op algemene, collectieve belangenbehartiging richten.

19 december 2006,

Vereniging Eigen Huis
Vereniging van Effectenbezitters
Independer
Stichting Verliespolis

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters