Gemeente Den Haag

Datum
19 december 2006



Beheer en werkprocessen van DSO verbeteren

De dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) maakt vorderingen in het verbeteren en beheersen van zijn werkprocessen en verwacht over de jaarrekening 2008 weer een goedkeurende accountantsverklaring te krijgen. Wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen schrijft dat aan de voorzitter van de Rekeningencommissie van de Haagse gemeenteraad. De zogenoemde driekwartjaarrekening per 30 september laat zien dat DSO op onderdelen vooruitgang boekt in het oplossen van de onduidelijkheden die de accountant over 2005 constateerde. De GAD kan dit echter pas definitief beoordelen aan de hand van de jaarrekening 2006. "We gaan de goede kant op maar we hebben nog een lange weg te gaan", aldus wethouder Marnix Norder.

DSO zet veel menskracht in om gestructureerd en projectmatig te werken, het gemeentebestuur beter te bedienen en goedkeuring van de jaarrekening te verkrijgen. Daarvoor is medio 2006 het verbeterprogramma DOEN opgesteld. De doelen moeten in de loop van 2009 zijn bereikt. Het projectmatig opzetten van het jaarrekeningtraject krijgt veel aandacht. Inmiddels zijn nieuwe medewerkers in dienst getreden om de financiële administratie te versterken.

De onthouding van goedkeuring aan de jaarrekening 2005 was de directe aanleiding voor de verbeteracties. Wethouder Marnix Norder die het beheer van DSO in zijn portefeuille heeft, schrijft de Rekeningencommissie dat het beheer en de werkprocessen van DSO verbeteren.

De afwikkeling van onvolkomenheden uit de jaarrekening 2005 is al door de gemeenteraad besproken.

Marnix Norder verwacht dat de dienst de gestelde doelen zal behalen. "DSO zal de komende twee jaar onverminderd hard blijven werken aan de realisatie van de gestelde doelen die ondermeer moeten resulteren in een goedkeurende verklaring van de GAD over de jaarrekening 2008," schrijft hij. De voortgangsrapportage over 2006 komt in het voorjaar van 2007.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Ankie Pastoors, tel. 070 - 353 2325

AP/CL/06/259