European Union



BEI/06/153

Den Haag/ Rotterdam, 18 December 2006

BNG, EIB en EMC tekenen financieringsovereenkomst van 860 miljoen euro voor Erasmus Medisch Centrum

De Europese Investeringsbank (EIB), de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en het Erasmus Medisch Centrum (EMC) tekenen vandaag een financieringsovereenkomst van 860 miljoen euro. De ondertekening vindt plaats in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam door Hans Büller, voorzitter van de Raad van Bestuur van het EMC, Pim Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de BNG en Carlos Da Silva Costa, Vice President van de EIB. Deze tot nu toe grootste bouwfinanciering en financiering in de gezondheidszorg is bedoeld voor de nieuwbouw, renovatie en instandhouding van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Tijdens dit hele proces gaat de zorg gewoon door.

De totale investering bedraagt tussen de 945 miljoen en 965 miljoen euro en zal plaatsvinden tussen nu en 2016. De financiering wordt voor het overgrote gedeelte gefinancierd met vreemd vermogen. Dit is geregeld in een overeenkomst met de BNG (arrangeur) ten bedrage van 860 miljoen euro. Tot 2016 kan het EMC dit bedrag opnemen via een bouwkrediet. Daarnaast heeft het EMC de mogelijkheid om deze faciliteit tot 2016 om te zetten in meerjarige leningen met een maximale looptijd van 50 jaar. Deze omzetting in langlopende leningen wordt samen (50/50) met de EIB aangeboden.

De overeenkomst tussen deze drie partijen is een goed voorbeeld van het samenbrengen van grote partijen voor een meerjarige samenwerking, waarbij iedere partij zich kan blijven toeleggen op haar kernactiviteit. Het Erasmus Medisch Centrum is een innoverend centrum voor hoogwaardige kennisontwikkeling, opleiding en zorg op het gebied van ziekte en gezondheid. De BNG is de bank van de overheid en voor het maatschappelijk belang. De BNG voorziet in zo goedkoop mogelijke financiële dienstverlening en biedt zo toegevoegde waarde aan haar aandeelhouders en de Nederlandse publieke sector.

Het financieren van het op een hoger plan brengen van de gezondheidsinfrastructuur in Europa tegen de meest gunstigste financiële voorwaarden is één van de prioriteiten van de EIB, evenals het sterk steunen van onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en innovatie en de ICT sectoren; elementen die alle vertegenwoordigd zijn in het project Erasmus MC. Deze factoren zijn uiterst belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de lidstaten van de Europese Unie, die gericht is op het behalen van de doelstellingen die op de Lissabon Agenda van de EU zijn gezet om een concurrerende, op kennis en innovatie gebaseerde economie in Europa tot stand te brengen.

Voor nadere informatie:

Bank Nederlandse Gemeenten: Geertje T.W. de Wit, hoofd Communicatie en Informatie Management, Tel +31 070 3750 652, Gsm +31 (0) 6 55732354, Fax +31 (0) 70 3655 178, Geertje.dewit@bng.nl, www.bng.nl

EIB: Sabine Parisse, Pers en Communicatie verantwoordelijk voor Benelux, Tel: +352 4379 2146, Gsm: +352 621 459 159 s.parisse@bei.org www.bei.org

EMC: Pers- en wetenschapsvoorlichter, Sector Communicatie, tel.+31 (0)10 463 5525,
Gsm +31 (0) 6 51340905, fax. +31 (0)10 463 3269, e-mail: d.drexhage@erasmusmc.nl www.erasmusmc.nl

Achtergrondinformatie

Europese Investeringsbank Het financieren van verbeteringen in de gezondheidsinfrastructuur van Europa behoort sinds de Europese Raad van Amsterdam in 1997 tot de prioriteiten waarop de EIB zich richt. Dergelijke investeringen bevorderen de economische en sociale cohesie binnen de EU door een betere toegang tot de beste gezondheidszorg mogelijk te maken en stimuleren de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Sinds 1997 heeft de EIB bijna 10 miljard euro ter beschikking gesteld ten behoeve van de modernisering en bouw van ziekenhuizen en overige zorginstellingen binnen de Europese Unie. Tevens worden investeringen in menselijk kapitaal, ofwel gezondheidszorg en onderwijs, evenals een sterke ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling, gezien als belangrijke katalysatoren voor groei. Dit uitgangspunt is onderschreven door de aanvaarding van de Strategie van Lissabon in 2000, waarbij als doel werd gesteld vóór 2010 in Europa een concurrerende, op kennis en innovatie gebaseerde economie tot stand te brengen. In het kader van de financiële bijdrage die de EIB levert aan het bevorderen van het EU-beleid, heeft de EIB voor een totaal bedrag van ongeveer 35 miljard euro aan kredieten verstrekt ter ondersteuning van investeringsprojecten die een bijdrage leveren aan de zogenoemde "Lissabon Agenda".

De EIB is de financiële instelling van de Europese Unie. Zij verstrekt vooral langlopende kredieten aan opdrachtgevers in zowel particuliere als publieke sectoren, ten behoeve van projecten die bijdragen aan het bevorderen van het beleid van de EU, en wel op vijf prioritaire gebieden: economische en sociale cohesie; onderzoek, ontwikkeling en innovatie; trans-Europese netwerken voor vervoer, telecommunicatie en energie; milieubescherming; steun aan het midden- en kleinbedrijf. De EIB draagt voorts buiten de Unie bij aan de tenuitvoerlegging van het communautaire beleid voor ontwikkelingssteun en samenwerking.

Met de 25 lidstaten van de EU als aandeelhouders, neemt de EIB haar middelen op via de kapitaalmarkten en is niet afhankelijk van de communautaire begroting. In 2005, nam zij voor een totaal bedrag van 50 miljard euro aan middelen op en verstrekte zij voor 47 miljard euro aan kredieten, waarvan 42 miljard binnen de Europese Unie. Voor meer informatie over de EIB, kunt u terecht op www.eib.org

BNG
De BNG is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. Met gespecialiseerde dienstverlening draagt de BNG bij aan zo laag mogelijke kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. De BNG biedt financiële diensten op maat, zoals kredietverlening, betalingsverkeer, advisering en elektronisch bankieren.

De BNG is een structuurvennootschap. De aandelen zijn voor de helft in handen van de Staat; de andere helft is geplaatst bij gemeenten en provincies. Gemeten naar balanstotaal is de BNG de grootste overheidsbank van Nederland.

In 1994 heeft de BNG de triple-A status gekregen. Zowel Moody's, Standard & Poor's als Fitch hebben de BNG de hoogste rating toegekend. Deze rating geeft de kredietwaardigheid van de BNG aan. Mede hierdoor kan de BNG haar klanten optimaal van financiering voorzien, doordat tegen scherpe voorwaarden geld wordt aangetrokken op de internationale geld- en kapitaalmarkten.

De BNG is een belangrijke speler in de zorgmarkt. De totale kredietverlening in de Nederlandse zorgsector (met uitzondering van de thuiszorg en eerstelijnszorg) bedraagt ongeveer 18 miljard euro en daarvan neemt de BNG ruim 6 miljard euro voor haar rekening. Kijk voor meer informatie over de BNG op www.bng.nl.