B EN W BERICHTEN 2006 - 49 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 19 DECEMBER

Burgemeester

1. (19-12) Het college heeft besloten de bezwaren van Rotterdam Short Sea Terminals BV, APM Terminals Rotterdam BV, Uniport Multipurpose Terminals BV en Hanno Rotterdam BV tegen de aanwijzing als bedrijfsbrandweerplichtige inrichting op grond van de Brandweerwet 1985 ongegrond te verklaren. De Algemene Bezwaarschriftencommissie (ABC) heeft overwogen dat de aanwijzingen noodzakelijk zijn om de brandveiligheid te waarborgen. Het college heeft zich hierbij aangesloten.

2. (19-12) Het college van B en W heeft besloten om de bedieningstijden van de Erasmusbrug aan te passen aan de tijden van de voorstellingen in het nieuwe Luxortheater. Dat is gebeurd op verzoek van de directie van het theater. Onder het oude bedieningsregime kwamen bezoekers regelmatig te laat voor voorstellingen. De nieuwe bedieningstijden worden gepubliceerd in het Gemeenteblad, de Staatscourant, op Teletekst en de website van het Havenbedrijf. Verder heeft het college besloten om de bedieningstijden van een aantal andere bruggen officieel vast te leggen via het Besluit bedieningstijden conform de huidige praktijk van bediening.

3. (19-12) Het college van B en W heeft de Mandaatovereenkomst Havenmeester van Rotterdam 2007 vastgesteld. Aan deze Mandaatovereenkomst is een nieuw onderdeel toegevoegd waarmee de bevoegdheden van het nieuwe Havenreglement gevaarlijke stoffen 2007 aan de havenmeester worden gemandateerd. Dit Havenreglement treedt op 1 januari 2007 in werking. De havenmeester is werkzaam bij Havenbedrijf Rotterdam NV.

4. (19-12) Het college heeft besloten de looptijd van de vergunning voor het exploiteren van een horeca-inrichting per 1 januari 2007 te verlengen van drie naar vijf jaar.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (19-12) Het college heeft de Nalevingsstrategie Wet kinderopvang Rotterdam 2006 vastgesteld. Het toezicht en de handhaving van de nalevingsstrategie zijn bij de GGD ondergebracht door de directeur van de GGD te mandateren.

2. (19-12) Het college heeft de conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de dood van baby Melanie beschikbaar gesteld aan de gemeenteraad. Dit is op verzoek van de heer E.P. van Heemst (Partij van de Arbeid).

3. (19-12) Het college heeft het Huisvestingsprogramma 2007 vastgesteld. Hierdoor kunnen een aantal bouwprojecten in 2007 in het primair en voortgezet onderwijs in voorbereiding of in uitvoering worden genomen. Tevens wordt hiermee een kwaliteitsimpuls gegeven aan het onderwijs doordat extra middelen beschikbaar zijn gesteld voor de verdere verbetering van de schoolgebouwen.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (19-12) Het college heeft besloten vrijstelling van de bestemmingsplanvoorschriften te verlenen om een importterminal voor vloeibaar aardgas op het noordelijk deel van de huidige Maasvlakte op te richten. De milieu-effectrapporten die in dit kader zijn opgesteld wijzen uit dat de ontwikkeling past binnen de beschikbare milieuruimte en voldoet aan het relevante beleid met betrekking tot milieu en nautische en externe veiligheid.

2. (19-12) Het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor om over te gaan tot de oprichting van een Rotterdam-Chinadesk in 2007. De Rotterdam-Chinadesk is een samenwerking tussen publieke en private partijen, maar heeft een onafhankelijke positie en een eigen identiteit. De desk speelt een cruciale rol in de stadsbrede China-strategie en krijgt twee belangrijke hoofdtaken. De eerste is vanuit een herkenbare plaats in Rotterdam informatie en service geven aan Chinezen in Rotterdam en China. Daarnaast moet de Rotterdam-Chinadesk de coördinatie en afstemming gaan verzorgen van beleid- en strategie-ontwikkeling van Rotterdam in de handelsrelaties met China.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (19-12) Het college heeft besloten de niet gedekte infrastructuur van de RET (E46 mln.) af te lossen. Het overeenkomstige verlies wordt gedekt uit de bestemmingsreserve AVR. Daarnaast heeft het college besloten tot enkele aanpassingen in de toewijzingen van kredieten binnen het totaal toegestane investeringskrediet. De aanpassing betreft onder meer het toewijzen van een aantal projecten voor concernbrede systemen.

2. (19-12) De gemeenteraad heeft besloten om het besluit kwijtschelding gemeentelijke belastingen Rotterdam 2006 te actualiseren. Een hoofdregel van gemeentelijke belastingheffing in Rotterdam is dat belastingplichtigen onder voorwaarden kwijtschelding kunnen krijgen van een beperkt aantal heffingen. Jaarlijkse aanpassing van het kwijtscheldingsbeleid is noodzakelijk, omdat voor de bepaling van de betalingscapaciteit aangesloten wordt bij normen uit de Wet Werk en bijstand.

3. (19-12) Het college heeft een lijst met groenprojecten vastgesteld. De lijst is bij het Rijk ingediend ter onderbouwing van een financiële claim van de G31-gemeenten bij het nieuwe kabinet. Daarnaast heeft het college het project Vaanweide (aanleg sportieve vernieuwingsplek als onderdeel van een evenementen- en sportterrein) bij het Rijk ingediend voor een bijdrage uit het 'Impulsbudget GIOS' (Groen In en Om de Stad)'.

4. (19-12) Het college heeft besloten in een aantal gebieden extra te investeren in de buitenruimte voor in totaal E 4 miljoen. Een en ander volgt uit besluitvorming naar aanleiding van de jaarrekening 2005, waarbij bleek dat Gemeentewerken door een verbeterde efficiency middelen had overgehouden op de levering van producten aan de deelgemeenten. De gelden zijn bedoeld voor renovatie van de Bergse Dorpsstraat en ophoging van de kade aan de Boezemvaart in Hillegersberg-Schiebroek, een eenmalige bijdrage aan uitvoering van de beheerplannen van het monumentale Natuurgebied Kapittelduinen in Hoek van Holland, de bestrating van Kapershoekseweg in Hoogvliet, de buitenruimte van de Korte Hoogstraat en Beurstraverse/Rodezand, de aanleg van een geasfalteerd voetpad en bankjes langs de voetpaden in het kralingse Bos, de herinrichting van het parkeerterrein en het groen aan de Delftweg bij het park Hofwijk en het inrichtingsplan Schiewijk.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (19-12) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de bezwaren tegen de op 25 juli 2006 verleende vrijstelling van het bestemmingsplan Kop van Zuid en de op 25 juli 2006 verleende bouwvergunning voor het kantoorgebouw de Maastoren (hoek Laan op Zuid / Stieltjesstraat, Maaszijde) ongegrond te verklaren.

2. (19-12) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen het in 2005 genomen voorbereidingsbesluit voor gronden gelegen nabij het Proveniersplein nogmaals te nemen omdat de geldigheidsduur van het besluit is verstreken. Dit voorbereidingsbesluit is nodig om de realisatie van de integrale overkapping van het station mogelijk te maken.

3. (19-12) Het college heeft besloten vrijstelling te verlenen voor een discotheek aan de Van Helmontstraat 17-23 en de naar voren gebrachte zienswijzen tegen dit verzoek om vrijstelling af te wijzen en de procedure voort te zetten. Een discotheek past binnen het nieuwe horecabeleid dat binnenkort door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Het beleid laat in principe uitbreiding van horeca in het Merwehavengebied toe.

4. (19-12)Het college van B en W heeft besloten de nieuw opgerichte Stichting voorheen Steunpunt Wonen een subsidie van E 198.000,- te verstrekken ten behoeve van de doorstart en werkzaamheden in december 2006 en een subsidie van E 708.333,- voor hun werkzaamheden in 2007 in het kader van bewonersondersteuning conform de gemeentelijke visie hierop.

5. (19-12) Het college heeft besloten om de zienswijzen tegen het voornemen om voor een periode van ten hoogste vijf jaar een dagopvang te vestigen aan het Couwenburg ongegrond te verklaren en een verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland. Na afgifte van deze verklaring van geen bezwaar zal de bouwvergunning worden verleend met een instandhoudingstermijn van ten hoogste vijf jaar.

6. (19-12)Het college van B en W heeft besloten een Klankbordgroep Ruimtelijke Kwaliteit in te stellen. De klankbordgroep bestaat uit vakspecialisten die adviseren over de ruimtelijke kwaliteit van de stad. De klankbordgroep houdt zich bezig met advisering over gebiedsontwikkelingen, (nieuwe) grote projecten en actuele bestuurlijke onderwerpen. De klankbordgroep is samengesteld uit een architect, een stadseconoom of vastgoeddeskundige en een stadssocioloog.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (19-12) Het college heeft het Tarievenoverzicht Stadstoezicht 2007 vastgesteld. In dit overzicht staan de parkeertarieven op straat (parkeerautomaten) per 1 januari 2007 vermeld. Ook de tarieven van parkeerkaarten voor bezoekers met een geldigheid van 1 uur, 2 uur, een dag, een week en een maand per 1 januari 2007 zijn opgenomen. Ook heeft het college besloten om in een aantal straten op het Wijnhaveneiland de parkeertarieven voor bezoekers te verhogen op werkdagen tussen 09.00 en 18.00 uur. Directe aanleiding hiervoor is de toegenomen parkeerdruk.

2. (19-12) Het college van B en W heeft besloten om het Mandaat- en Volmachtbesluit aan te passen in het kader van de verzelfstandiging van de RET. Het mandaat om nadeelcompensatie toe te kennen i.v.m. de aanleg van Randstadrail wordt hiermee overgezet op de directeur van de RET NV.

3. Het college heeft de Verordening arbeidsvoorwaarden ambulancepersoneel vastgesteld. De bonden hebben op 13 december 2006 ingestemd met deze verordening. Deze is gebaseerd op een akkoord uit 2002 tussen werkgevers en werknemers in de ambulancezorg. Die afspraken waren tot dusver nog niet formeel vastgelegd in de Verordening. Nu dat wel is gebeurd, is het artikel in het Bezoldigingsbesluit 1993 waarin het salaris van ambulanceverpleegkundigen werd bepaald, niet langer noodzakelijk. Dit artikel wordt dus ingetrokken.

4. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot een loonsverhoging van 0,8 % voor gemeenteambtenaren per 1 februari 2007, conform de CAO 2005-2007.

5. Het college van B en W heeft besloten om medewerkers van de gemeente Rotterdam de mogelijkheid te bieden om binnen een collectieve regeling bij Loyalis Verzekeringen een individuele aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Na een gehele of gedeeltelijke afkeuring geeft deze verzekering recht op een aanvulling op de wettelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA). De premie is voor rekening van de medewerker.

6. Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de Fabrieksstraat in het Oude Noorden aan het openbaar verkeer te onttrekken.

7. Het college van B en W heeft besloten de tak van dienst RET per 1 januari 2007 formeel op te heffen en voor nog lopende zaken de dienst Voormalige Organisaties in Liquidatie (VOIL) te benoemen als rechtsopvolger. Op 5 december 2006 heeft het college de definitieve documenten vastgesteld in het kader van de verzelfstandiging van de RET per 01-01-2007.

8. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in het Integraal mandaat- en Volmacht Besluit (IMVB) 2006 het ondermandateren door gemandateerde van aan hem/haar gemandateerde bevoegdheden aan niet-ondergeschikten mogelijk te maken. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat medewerkers van de dienst Publiekszaken in de stadswinkels voor diverse diensten vergunningen kunnen afgeven.

9. Het college heeft het Uitvoeringsbesluit Parkeren Rotterdam 2007 vastgesteld. Hierin staan nadere regels op grond van artikel 2 van de Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2006.

10. Het college heeft besloten de raad voor te stellen om met ingang van 1 januari 2008 burgers die te maken krijgen met een aan de gemeente te wijten overschrijding van beslistermijnen een vergoeding uit te keren. Hiermee loopt de gemeente Rotterdam vooruit op toekomstige landelijke wetgeving.

11. Het college heeft besloten de tak van dienst Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam (GWR) in liquidatie op te heffen. Bij de verzelfstandiging van het GWR in 1995 is deze tak van dienst in stand gebleven voor de afwikkeling van lopende verplichtingen ten aanzien van voormalige personeelsleden. Voormalige personeelsleden die nog rechten jegens de gemeente hebben, worden ondergebracht bij de dienst Voormalige organisaties in liquidatie.

12. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een centrale vastgoedorganisatie (CVO) voor de gemeente Rotterdam op te richten. Deze nieuwe organisatie is verantwoordelijk voor het beheer van de totale vastgoedportefeuille, met uitzondering van infrastructurele objecten en zeer functiespecifiek vastgoed. Met het centraal organiseren van het beheer van de gemeentelijke vastgoedportefeuille (WOZ-waarde E 2.2 miljard) wil de gemeente de mogelijkheden beter gaan benutten door gebieds-, klantgerichter en professioneler te gaan werken. De CVO wordt onderdeel van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). De realisatie start in 2007 en neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag.

Wethouder Participatie en Cultuur

2 Het college heeft het nieuwe functieraster van de Bibliotheek Rotterdam vastgesteld. Door veranderingen in de dienstverlening van bibliotheken in het algemeen en bij de Bibliotheek Rotterdam in het bijzonder is aanpassing van het managementteam en functieraster van de Bibliotheek noodzakelijk geworden.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (19-12) Het college heeft besloten de commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer een brief te sturen met daarin een toelichting en beoordeling voor de bruikbaarheid van de SEV-kanskaart, het SCP-rapport 'de leefsituatie in de grote stad' en het buurtsignaleringssysteem in Rotterdam. Ook wordt ingegaan op het standpunt van de G4 ten aanzien van de toekomst van het grotestedenbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

2. (19-12) Het college heeft het werkprogramma Beroepsonderwijs & Arbeidsmarkt 2006-2010, "Beroepsonderwijs Werkt", vastgesteld. Met het werkprogramma wil de gemeente een extra impuls geven aan het bevorderen van structurele samenwerkingsverbanden tussen het beroepsonderwijs. Ook moet met het werkprogramma het bedrijfsleven en de infrastructuur die het beroepsonderwijs met het bedrijfsleven verbindt worden versterkt. De hoofdlijnen van het werkprogramma zijn: verbetering van aansluiting beroepsonderwijs en bedrijfsleven, versterking innovatie beroepsonderwijs en versterking imago vakmanschap.

Schriftelijke vragen

1. (19-12) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heer A. Bonte (GroenLinks) over straatverlichting die overdag brandt. . Mevrouw F. Talbi (PvdA) inzake opvangvoorziening voor Marokkaanse jongeren Dar el Hidaya. . De heer L. de Kleijn (SP), inzake de metrobrand op het station De Akkers. . Mevrouw Hagenaars-Baldee (CDA) inzake het groepsreizen met openbaar vervoer door het basisonderwijs. . De heer Verbrugge (PvdA) over emissies van zeeschepen. . De heer Verbrugge (PvdA) inzake ontwikkelingen Stadshavens.


---- --