Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 7 december 2006

Vertrouwen sleutelbegrip in huisartsenzorg voor vluchteling-patiënten

Promotie arts Titia Feldmann

Vluchtelingen van buiten Europa die zich in Nederland mogen vestigen, krijgen te maken met een huisarts, wat nieuw voor hen is. In haar proefschrift onderzoekt Titia Feldmann hoe vluchtelingen uit Afghanistan en Somalië de huisartsenzorg ervaren, en hoe huisartsen omgaan met hun nieuwe (buitenlandse) patiënten. Een kennismakingsgesprek is van groot belang.

De verwachtingen die vluchtelingen hebben van huisartsen verschillen niet wezenlijk van wat andere patiënten, in Nederland en internationaal, van hun dokters verwachten: iemand die hen serieus neemt, goed naar hun verhaal luistert, een zorgvuldig lichamelijk onderzoek doet en duidelijke informatie geeft over zijn bevindingen en mogelijkheden voor verder onderzoek en behandeling. Feldmann ontdekte dat in de gemeenschappen van Afghaanse en Somalische vluchtelingen een 'algemeen verhaal' circuleert van wantrouwen jegens de Nederlandse gezondheidszorg, in het bijzonder de huisarts. Vluchtelingen die zelf een slechte ervaring hadden voelden zich niet serieus genomen door stereotypering of vooroordelen: omdat ze er anders uitzien krijgen ze niet de volle aandacht en geen optimale zorg van hulpverleners, denken ze. Vluchtelingen waren ook van mening dat huisartsen te gemakkelijk geneigd zijn lichamelijke klachten toe te schrijven aan hun moeilijke situatie en ervaringen. Zij hebben het gevoel dat de wijze waarop huisartsen hen zien een risico kan inhouden voor de manier waarop huisartsen hen helpen, en uiteindelijk voor hun gezondheid. Medische fouten waarmee zij te maken hebben gehad, of waarover zij van anderen hebben gehoord, worden vooral geweten aan gebrek aan interesse van de betreffende dokter.

Vertrouwen
De belangrijkste problemen die de 24 geïnterviewde huisartsen tegenkwamen bij de hulpverlening aan vluchteling-patiënten waren taalproblemen en het omgaan met lichamelijke klachten die zij zagen als uiting van stress en de moeilijke situatie waarin hun vluchteling-patiënten leefden. Vrijwel alle huisartsen noemden 'stress-gerelateerde klachten' of 'medisch onverklaarde lichamelijke klachten' als karakteristiek voor vluchtelingen. Een meerderheid van de vluchtelingen noemde spontaan het hebben van zorgen en te veel piekeren als mogelijke oorzaak van ziekte. Autonomie en economische onafhankelijkheid zagen de vluchtelingen als onderdelen van een integraal gezondheidsbegrip, afwezigheid daarvan als factoren die ziekte konden veroorzaken.
Vertrouwen kwam als hét kernbegrip naar voren uit de interviews met de 30 Somalische en 36 Afghaanse vluchtelingen. Vertrouwen was een voorwaarde om uitleg van een dokter en diens behandelvoorstellen te accepteren. Om vertrouwen op te bouwen is vooral de houding en het interpersoonlijke gedrag van de dokter van belang. Een vriendelijke lach, als teken van aandacht en welkom; het tonen van belangstelling voor de persoon en zijn achtergrond; het tonen van bereidheid de ander serieus te nemen. Het uitvoeren van een zorgvuldig lichamelijk onderzoek.
Feldmann concludeert dat het voeren van een kennismakingsgesprek met nieuwe vluchteling-patiënten in de eerstelijnsgezondheidszorg noodzakelijk is. Daarin moeten, behalve de medische voorgeschiedenis, ook andere onderwerpen aan de orde komen: het land van herkomst, de reden voor vertrek, de verblijfplaatsen van familieleden, de huidige sociaal-economische situatie, en eerdere ervaringen met de gezondheidszorg in Nederland.

Drs. Titia Feldmann (1946, Amsterdam ) studeerde geneeskunde (1968) en legde in 1970 haar artsexamen af. Zij was vijftien jaar huisarts, acht jaar universitair docent bij het Instituut voor Huisartsgeneeskunde (Universiteit Leiden) en (tussen 1994 en 2000) hoofd van de stafafdeling Medische Opvang binnen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Daarna werd Feldmann senior beleidsadviseur bij het Bureau Gezondheidszorg van het COA. Momenteel werkt zij als zelfstandige.

Noot voor de pers
Titia Feldmann promoveert woensdag 20 december om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Refugees and general practitioners; Partners in care? Promotoren zijn prof.dr. Jozien M. Bensing en prof.dr. Arie de Ruijter. Het proefschrift wordt uitgegeven door Dutch University Press (ISBN-10: 90 3610 068 2; ISBN-13: 978 90 3610 068 7; EUR 22,50). Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 - 466 2000, e-mail persberichtuvt@uvt.nl.
Titia Feldmann is bereikbaar op tel. 020 - 692 1716, e-mail ctfeld@xs4all.nl.
Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/

UvT Persbericht