Gemeente Westvoorne


Gemeenten op Voorne-Putten onderzoeken hun bestuurskracht

De gemeenten op Voorne-Putten laten gezamenlijk een bestuurskrachtmeting uitvoeren, zowel per gemeente afzonderlijk als van Voorne-Putten in zijn geheel. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Spijkenisse en Westvoorne hebben besloten dit onderzoek door één bureau uit te laten voeren. Belangrijk argument hierbij is dat de gegevens dan onderling vergelijkbaar zijn.

Het onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeenten op Voorne-Putten gebeurt op verzoek van de Provincie Zuid-Holland. Hoewel bij enkele gemeenten in eerste instantie twijfels over een dergelijk onderzoek bestonden, is nu toch besloten dit onderzoek in gezamenlijkheid uit te voeren. Omdat lokale - en regionale bestuurskracht niet meer zonder elkaar kunnen, is bovendien besloten de bestuurskracht van het gebied Voorne-Putten als geheel te meten. De gemeente Rozenburg is niet bij het gezamenlijk onderzoek betrokken, omdat deze gemeente al een onderzoek laat uitvoeren. Wel is afgesproken de ontwikkelingen in Rozenburg te volgen.

Het beoordelen van de gemeentelijke bestuurskracht gebeurt op een aantal onderdelen:


1. De gemeente als gemeenschap;


2. de gemeente als dienstverlenende organisatie;


3. de gemeente als efficiënte en effectieve organisatie;


4. de gemeente als medeoverheid.

Het meten van de bestuurskracht is een geschikt instrument om gemeenten een spiegel voor te houden en na te laten denken over hun bestuurskracht. Dit biedt gemeenten een handvat om verschillende initiatieven tot kwaliteitsverbeteringen te bundelen, met elkaar in verband te brengen en op elkaar af te stemmen.

Door de bestuurskracht van de gemeenten afzonderlijk en het eiland als geheel in kaart te brengen krijgen de gemeenten op Voorne-Putten een duidelijk beeld van de kwaliteit van haar eigen functioneren en mogelijkheden tot verbetering.

Uiteindelijk zal een rapport verschijnen met daarin een inventarisatie van sterke punten, verbeterpunten, kansen en bedreigingen.