HBO-Raad

Kopopleiding krijgt vaste plek bij lerarenopleidingen na succesvolle proef
Hogescholen lanceren nieuw wapen tegen lerarentekort 20-12-2006

Hogescholen geven jonge vakmensen de kans om binnen 1 jaar hun onderwijsbevoegdheid te halen. Studenten die een bacheloropleiding hebben voltooid aan een universiteit of hogeschool kunnen via een 'kopopleiding' hun tweedegraads onderwijsbevoegdheid behalen. Een proef die in de afgelopen twee jaar werd uitgevoerd, bleek zeer succesvol. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad reageert verheugd: âHogescholen zetten alles op alles om het dreigende lerarentekort te bestrijden. De kopopleiding is een succesvol initiatief. Het is een goede zaak dat we afgestudeerde bachelorstudenten voortaan deze mogelijkheid kunnen bieden.â

Studenten die de kopopleiding hebben afgerond krijgen de tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Daarmee kunnen zij als leraar aan de slag in het vmbo, het mbo of in de onderbouw van de havo of vwo. De proef met de kopopleiding ging in september 2004 van start met 50 studenten. Een jaar later, in 2005, begonnen 97 studenten met de speciale lerarenopleiding. Afgelopen zomer (2006) was dat aantal reeds gestegen naar 170. Nu de proef succesvol blijkt, hebben alle hogescholen besloten de kopopleiding een vaste plaats te geven in het onderwijsaanbod van de lerarenopleidingen. Studenten van de kopopleiding hebben recht op extra studiefinanciering. Het onderwijs wordt bovendien bekostigd door het ministerie van OCW.

Eerdere maatregelen
De kopopleiding is niet het enige initiatief van hogescholen rond de lerarenopleidingen. Kort geleden, op 7 november 2006, presenteerden zij een pakket maatregelen.

* Studenten kunnen zich tijdens de opleiding toeleggen op bepaalde aspecten van het vak, waardoor zij als leraar beter tegemoet kunnen komen aan de wensen van scholen.

* Hogescholen verhogen de kwaliteit van examinering.
* Paboâs toetsen de taal- en rekenvaardigheid van iedere eerstejaars student en spijkeren het niveau â waar nodig â bij.
* Een deel van de studenten kan zich na afronding van de reguliere opleiding tijdens een masteropleiding verder verdiepen in bepaalde aspecten van het onderwijs.

Jaarlijks 14.000 nieuwe leraren uit het hbo
Jaarlijks studeren aan hogescholen 14.000 nieuwe leraren af. 7000 van hen ronden de pabo af en worden leraar in het basisonderwijs. 6000 tweedegraads leraren gaan aan het werk in het voortgezet onderwijs. Ongeveer 1000 mensen verlaten jaarlijks de hogeschool met een masterdiploma of eerstegraads lesbevoegdheid op zak.

Strategische agenda hogescholen
Investeren in talent, praktijkonderzoek en personeel. Dat is de ambitie van de hogescholen. In âInvesteren in participatie, innovatie en personeelâ, o...

Kroonjuwelen hogescholen
Nieuw op deze website is de rubriek Kroonjuwelen. Met kroonjuwelen worden bedoeld de projecten, activiteiten, lectoraten, masteropleidingen waar ...

Nieuws van hogescholen
Hogescholen staan volop in de maatschappij. Voorbeelden daarvan zijn, vanaf 2006, in deze rubriek opgenomen. Zij bevorderen kenniscirculatie, sti...

HBO-raad
Prinsessegracht 21
Postbus 123
2501 CC Den Haag

Tel 070 - 312 21 21
Fax 070 - 312 21 00