Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 20 december 2006
Kenmerk 182

Distelwegveer blijft in aangepaste vorm varen, frequentie NDSM-veer gaat in de spits omhoog

Het college van B&W heeft besloten om op doordeweekse dagen tot 20.00 uur het Distelwegveer te handhaven voor langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). Het veer maakt een extra stop bij de halte NDSM en vaart dus in een driehoek. Het NDSM-veer tussen het Centraal Station en de NDSM-werf kan hierdoor in de spits met een verhoogde frequentie gaan varen.

Op 21 november jl. nam het college een besluit tot het opheffen van het Distelwegveer en een 20 minutenfrequentie van het NDSM-veer met een extra stop bij de Houthavens. Met het nieuwe besluit wordt tegemoetgekomen aan de wens van de leden van de Raadscommissie voor Verkeer en van de stadsdelen Westerpark en Amsterdam-Noord om ook de halte Distelweg met een veer bereikbaar te houden.

De veren varen in het nieuwe voorstel dus als volgt: · Het NDSM-veer vaart de gehele week tussen CS en NDSM met een halfuursfrequentie en in de ochtend- en avondspits met een kwartiersfrequentie. · Het Distelwegveer vaart op doordeweekse dagen op het traject Houthavens-NDSM- Distelweg met een halfuursfrequentie tot 20.00 uur. Beide veren zijn alleen toegankelijk voor langzaam verkeer (fietsers en voetgangers).

De extra kosten voor dit voorstel (extra boot op doordeweekse dagen in de spits) bedragen 163.000 per jaar. De kosten worden gedekt uit de te verwachten vrijval in het Mobiliteitsfonds.
De nieuwe route wordt na een korte overgangstermijn zo mogelijk nog in het eerste kwartaal van 2007 door het GVB ingevoerd. Tot die tijd varen het NDSM-veer en het Distelwegveer de oude routes. Het GVB zal ruime aandacht besteden aan het informeren van het publiek en haar klanten.
Behandeling in de raadscommissie is op 17 januari.

Pb-182